Влиятелен работнически синдикат в огромната мина Ескондида на BHР в Чили, от която идва почти 5% от световното предлагане на мед, заплашва да спре работата на обекта, тъй като настоява за по-голям дял от печалбите.

Профсъюзът, който започна стачка по-рано тази седмица, парализира най-голямата медна мина в света и повиши световните цени на суровината. Решението на казуса зависи от хода на преговорите между синдиката и ръководството на компанията, съобщава Hellenic Shipping News.

„Профсъюзът на Ескондида има история на тежки преговори, без страх от стачки, в които се опитва да постигне целите си“, според Андрес Гонзалес, ръководител на консултантската компания Plusmining в Сантяго.

Когато профсъюзът проведе 44-дневна стачка през 2017 г., глобалните цени на медта скочиха, тъй като BHP обяви, че не може да изпълни договорите си за доставка.

Компанията трябваше да обяви форсмажорни обстоятелства и през 2006 г. - след 26-дневна стачка, а през 2011 г. синдикатът спря дейността на обекта за 14 дни.  

Три елемента правят съюза особено силен, казва още Гонзалес. Синдикатът има около 2400 членове, т. е. около 61% от работната сила на Ескондида. Той разполага със силни финансови резерви, за да се грижи за работниците по време на стачка. Освен това, чилийското законодателство не позволява на компанията да замени стачкуващите работници.

"Компанията ще бъде принудена да спре важна част от операциите си, което очевидно дава на синдиката огромна сила за преговори“, добавя Гонзалес.

Освен че съставлява мнозинството от общата работна сила, профсъюзът обединява 98% от работниците на първа линия на Ескондида, сред които има машинни оператори, шофьори, техници и работници по поддръжката. Всички те са ключови за поддържане на производството.

Патрисио Тапия, президент на синдиката на Ескондидаa от 2016 г. и част от синдикалното ръководство от 2008 г., коментира пред Ройтерс, че организацията разполага с четири пъти повече средства, отколкото през 2017 г., както и с кредит, за да посрещне нуждите на работниците по време на стачката.

Стачката от 2017 г. приключи, когато синдикатът използва местното законодателство, за да замрази изтеклия договор и след това преговаря за още 18 месеца.  

Пазарът на медта засега остава спокоен

BHP обяви във вторник вечерта, че синдикатът е отхвърлил последната покана за подновяване на преговорите, въпреки че профсъюзът заявява, че е готов да поднови диалога.

Компанията изтъкна, че нейният план за действие при извънредни ситуации изисква да се позволи на нечленуващите в синдикатите работници да продължат да работят и че операциите продължават, въпреки че не се уточнява до каква степен.

„Съюзът в Ескондида може да е малък, в сравнение с други, но включва повече от 2000 души, които контролират най-голямата медна мина в света“, каза Густаво Лагос, анализатор от минния център на Католическия университет в Чили.

По-малка стачка, която тече в мината Касеронес на Lundin също в Чили, е по-малко вероятно да засегне производството, тъй като само 30% от служителите там членуват в местния синдикат.

Цените на медта все още не са се повлияли значително от текущата стачка, като анализаторите цитират слабото търсене от страна на най-големия потребител на мед Китай и се надяват на бързо разрешаване. Ситуацията обаче може да се промени, ако стачните действия се втвърдят.

Ключова пречка е искането на синдиката 1% от дивидентите на акционерите в мината да бъдат разпределяни на работниците, което би се равнявало на около 35 000 долара на човек, според оценки на анализатори.

Синдикатът поиска това и през 2021 г., но успя да постигне споразумение, което включваше бонус от около $23 000 и почти $4000 бонуси за извънреден труд. Този път BHP предлага на работниците бонус от $28 900.