В месеците преди Мохамед бин Салман да отпразнува своя 30-и рожден ден преди близо десетилетие, престолонаследникът на Саудитска Арабия получава важен ключ към бъдещето на кралството – пълно влияние върху държавния инвестиционен фонд Public Investment Fund (PIF).

През 2015 г. Мохамед бин Салман става председател на държавния инвестиционен фонд, създаден през 1971 г. от бивш крал във време, в което страната е готова за трансформация.

PIF вече не е бавно движещото се зъбно колело на държавата и е готов да се превърне в инвестиционен гигант с глобално присъствие.

Това е задача, от която бързо изгряващата кралска особа не се отклонява. В последните години PIF, който официално се ръководи от Ясир Ал-Румаян, засилва мисията си за инвестиции в популярни активи, за да постигне целта за намаляване на зависимостта на Саудитска Арабия от петрола.

Тази мисия, която е фундаментална част от амбициозна програма на име „Визия 2030“, която ръководи Мохамед бин Салман, зависи отчасти от това колко успешен ще е PIF в генерирането на възвръщаемост от своите големи залози и използването им, за да изгражда нови индустрии у дома.

Щефaн Хертог, доцент в London School of Economics (LSE), казва пред Business Insider: 

"Личната амбиция на Мохамед бин Салман е да превърне Саудитска Арабия в силно видима и международно уважавана икономика след петролa. PIF е най-важният му инструмент в това начинание."

Докато PIF обаче разперва криле, става все по-неясно успешен ли ще бъде фондът извън Персийския залив.

Саудитска Арабия става глобална

Поглед към портфейла на PIF показва списък с някои от най-популярните имена в световния бизнес.

В технологичния сектор фондът е инвестирал 3.5 млрд. долара в Uber, 45 млрд. долара във Vision Fund на SoftBank, 60% дял в конкурента на Tesla  -Lucid, става и мажоритарен собственик в стартъп компанията за комплекти за добавена реалност Magic Leap.

Освен това фондът инвестира милиарди долари в LIV Golf, оглави придобиването на футболния клуб Нюкасъл за 415 млн. долара, подкрепи инфраструктурен фонд на Blackstone с 20 млрд. долара и инвестира в най-големия круизен оператор в света Carnival. През юни PIF увеличи дела си в лондонското летище Хийтроу.

Публикувани през юли данни на GlobalSWF показват, че PIF е мобилизирал повече капитал през първото полугодие на 2024 г. отколкото всички други държавни инвестиционни фондове, които са инвестирали общо близо 100 млрд. долара за първите шест месеца от годината.

Според Хертог от LSE, зад влечението на PIF към популярни марки не стои желанието просто да бъде по-видим за Запада.

"Това в повечето случаи са компании, развиващи дейност в сектори, на които PIF и Мохамед бин Салман гледат като на ключови за местната икономическа диверсификация на Саудитска Арабия."

За да сключва тези сделки, кралството се занимава с доста „ухажване“. През февруари то финансира двудневна конференция в Маями, на която хора, като ръководителя на Blackstone Стивън Шварцман и зетя на Доналд Тръмп - Джаред Къшнър, бяха лектори.

През октомври кралството ще посрещне световния елит в столицата Рияд за инвестиционната конференция "Давос в пустинята" ​​.

Събитието, на което в предишни издания са участвали ръководителите на JP Morgan и BlackRock Джейми Даймън и Лари Финк, е противоречиво. Предполагаемата роля на Мохамед бин Салман в убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 г., с което той отрича да има нещо общо, накара някои от участниците да се замислят.

С течение на времето световният корпоративен елит обаче изглежда вече не обръща внимание на инцидента - нещо, с което саудитците са наясно. Тазгодишната тема "Безкрайни хоризонти" е препратка към глобалните мащаби, които кралството предвижда за своето бъдеще.

За много компании, мениджъри на фондове и банки по света богатството на Саудитска Арабия е много привлекателно в един критичен период. Докато други инвеститори проявяват предпазливост на фона на средата на по-високи лихви, парите на кралството продължават да текат.

Това отчасти е така, защото фондът има поставена цел да достигне активи под управление на стойност 2 трлн. долара до края на десетилетието и се надпреварва с времето да спази сроковете на своята амбициозна програма „Визоя 2030“.

Саудитска Арабия също така е в напрегнато съперничество с други регионални икономически сили, като Обединените арабски емирства, където фондове, като Mubadala и G42, също сключват големи международни сделки.

Рискова игра с високи залози

Въпреки това, докато саудитците се готвят да използват парите си в чужбина, PIF е изправен пред някои рискове.

От една страна, фондът трябваше да се сблъска с тежката реалност на мащабните дейности, тъй като редица от популярните му инвестиции в чужбина не се представят добре. По-рано този месец PIF трябваше да „запуши дупка“ във финансирането на Lucid, като налее допълнителни 1.5 млрд. долара в компанията.

Производителят на електромобили първоначално набра над 1 млрд. долара от Саудитска Арабия през 2018 г., след като преговорите на PIF с Илон Мъск за отписване на Tesla от борсата пропаднаха. Lucid обаче изпитва затруднения с огромните си разходи и намаляващото търсене на електромобили.

PIF трябваше да подкрепи допълнително и друга свия инвестиция, като е вложил 750 млн. долара в Magic Leap от началото на 2023 г., тъй като компанията изпитва затруднения с масовото разпространение на своя комплект за добавена реалност.

Според Хертог, въпреки че компании, като Lucid, изпитват затруднения, а други инвестиции на PIF, като тези в SoftBank Vision Fund, "не се справят добре", е прекалено рано да се каже какво ще е цялостното му представяне.

Фондът излезе на годишна печалба през 2023 г., след като отчете 11 млрд. долара загуба в предходната година, информира Bloomberg, въпреки че много от инвестиции са все още на ранен етап.

"При инвестирането в нови сектори има присъщи рискове, така че това, което е от значение, не са отделните провали, а цялостното представяне на инвестиционния портфейл," казва Хертог.

Взаимодействието на PIF с политически фигури също поражда опасения. Зетят на Доналд Тръмп - Джаред Къшнър, който основа компанията за дялово инвестиране Affinity Partners през 2021 г., получи ангажимент за 2 млрд. долара от PIF за първия си фонд, като този ангажимент ще бъде разследван от председателя на комисията по финанси в Сената Рон Уайдън.

В писмо от юни сенаторът изразява загриженост, че PIF и други фондове от Близкия изток използват "плащания на ръководители в Affinity, като начин да влияят на Къшнър и други политически влиятелни лица."

За Абдула Алауд, директор на Близкоизточния център за демокрация, изглежда ясно, че купуването на "много влияние" е ключова част от сделките на фонда в чужбина. Ако потенциалните му партньори успяват да „замазват“ част от по-противоречивите дейности на кралството, като войната му в Йемен, то ще може да сключва по-лесно сделки.

Хертог отбелязва, че основен приоритет на PIF остава местният му инвестиционен портфейл. "Въпреки че някои местни инвестиции бяха ограничени, основната амбиция на фонда остава диверсификацията му на местно ниво," казва той.

Въпреки това, Саудитска Арабия изглежда възнамерява да остави своя отпечатък на глобалната сцена чрез PIF. Светът ще следи развитието.