Много компании не спират да говорят за внедряването на изкуствения интелект (AI) и генеративния AI, а много от тях напредват с възприемането на технологията.

Може обаче да има опасност от бърнаут на служители вследствие на прекалено бързото навлизане в сферата на AI и компаниите трябва да се предпазят от това, въпреки че се хвърлят ентусиазирано да използват технологията.

Едно от опасенията е свързано с ограниченията на ресурсите. “Не получаваме достатъчно допълнителни ресурси, за да оценим AI и потенциалните му ползи,” казва пред CNBC Bоб Хубер, главен директор по сигурността в Tenable - доставчик на продукти за киберсигурност.

“Ресурсите трябва да дойдат от други места, независимо дали чрез промяна на приоритетите във времето на хората или поставянето на други проекти на заден план.”

Служителите, в крайна сметка, ще бъдат двойно или тройно натоварени със задачи, казва Хубер, което ще постави на допълнителен натиск ресурсите. Има някои случаи на използване на AI, които изискват ниско ниво на усилия, “но в повечето случаи се изискват специални ресурси за изграждане, проектиране и оценка,” казва той.

Някои служители все още имат опасения по отношение на AI, а това се усложнява от твърденията напоследък на много компании за това колко много изкуственият интелект ще подобри ефективността и производството, казва Хедър О‘Нийл, кариерен експерт в компанията Resume Now.

“Служителите чуват това и естествено се опасяват, че натоварването им ще скочи значително, заедно с очакванията за производителността,” казва О‘Нийл.

“Опасенията от преработване обаче не са единствените неща, които могат да причинят бърнаут, свързан с AI. Притесненията относно това какво ще е необходимо, за да бъдат в крак с тази нова работна среда, също могат да бъдат изнервящи.”

Обучението може да бъде плашещо и изтощително, казва О‘Нийл, а служителите може да се чувстват претоварени от напрежението да подобрят уменията си и да се приспособят към AI инструментите. Това може да доведе до чувство на стрес и бърнаут.

Някои служители също така се притесняват относно ефекта на AI върху баланса между работата и личния им живот, допълва тя.

Проучване на Resume Now сред 1 150 служители в САЩ от март 2024 г. показва, че 63% са изразили опасения по отношение на използването на AI, а 61% се притесняват, че това ще засили бърнаута.

Близо 90% от младите служители се опасяват от свързано с AI професионално прегаряне, а близо половината от жените се притесняват, че AI ще се отрази негативно на баланса между работата и личния им живот. Две трети от участниците в проучването са казали, че се притесняват, че могат да изгубят работата си заради AI.

Стъпки за предотвратяване на бърнаут

За щастие, компаниите могат да предприемат стъпки или инициативи за внедряване на AI без да се стига до бърнаут на служители. Една от тях е да не се прибързва.

“Силно препоръчвам постепенното въвеждане на AI инициативи,” казва Хубер. “Не се целете прекалено високо, което изисква значителни ресурси за оценка и мобилизиция, тъй като това подлага екипите на интензивен натиск.”

Подготвянето на служителите към постепенно преминаваме към използването на AI на работното място е от съществено значение за успеха на инициативата и за здравето и щастието на служителите, казва О‘Нийл.

“За да успокоят притесненията на служителите, компаниите трябва да действат бавно и да се ангажират с ясна комуникация по отношение на използването на AI, как ще изглежда обучението и как ще се променят очакванията за представянето на работното място,” казва тя.

Отделите по човешки ресурси трябва да бъдат отворени за обратна връзка от страна на служителите. “Превръщането на използването на AI в разговор вместо в задължение ще даде възможности на служителите и ще култивира позитивност и въодушевление относно възприемането на новите технологии,” казва тя.

Важно е да започнете с ясни послания относно използването на AI. “Компаниите трябва да комуникират как точно ще бъде интегриран AI, както и график за внедряването му,” казва О‘Нийл.

“Това не може да бъде едно общо изявление за цялата компания. Служителите трябва да знаят каква е индивидуалната им роля и как това ще промени ежедневната им работа.”

Когато е възможно, компаниите трябва да напомнят на служителите, че в по-голямата си част AI има за цел да им помага да вършат по-повтарящите се и обикновени задачи, свързани с тяхната работа. По този начин те ще могат да се фокусират върху проекти на по-високо ниво.

“И докато някои позиции може да бъдат заменени от AI, това няма да се случи при повечето,” казва О‘Нийл. “Това успокоение може да помогне на служителите да възприемат по-добре технологията.”

Компаниите могат също така да предложат обучения, за да помогнат на служителите с евентуалния преход в работата им. “Освен това компаниите трябва да помислят за създаването на специален екип във връзка с AI, който да отговаря на въпросите на служители, докато се приспособят към този нов начин на работа”, според О‘Нийл.