От устието на Мотагуа - най-дългата река в Гватемала, всяка година в океана се изливат 18 милиона килограма боклук.

Това е една от най-замърсените реки в Централна Америка, криволичеща 486 километра през Гватемала, преди да се влее в залива на Хондурас и в крайна сметка - в Карибско море.

Според някои оценки боклукът, пренасян надолу по течението от река Мотагуа, съставлява приблизително 2% от общия пластмасов отпадък, навлизащ в световните океани всяка година.

„На всеки 60 секунди самосвал, пълен с пластмаса, навлиза в океана (в световен мащаб)“, казва пред CNN Алекс Шулце, съосновател и главен изпълнителен директор на 4ocean - щатска стартираща компания, която иска да сложи край на замърсяването с пластмаса.

Шулце основава 4ocean през 2017 г. заедно с приятеля си Андрю Купър след сърфиране в Бали, Индонезия, където са шокирани от огромното количество пластмасово замърсяване в океана.

Компанията събира боклук от океани, реки и брегове и го превръща в продукти, като гривни, строителни материали или гориво, които след това продава. Всичко, което не може да се рециклира, се изпраща на сметище.

Днес стартъпът има екипи в Гватемала, американския щат Флорида и Индонезия, като изчислява, че е събрала повече от 37 милиона тона боклук от 2017 г. насам.

В Гватемала, в допълнение към мисиите за събиране на боклук, предприети от местни наемници, 4ocean инсталира плаваща бариера, подобна на ограда, на 48 километра нагоре по течението от устието на река Мотагуа. Изработена от издръжлив плат, тя е проектирана да улавя отломки, преди да влязат в залива, без да безпокои дивата природа.

„Надяваме се да спрем по-голямата част от боклука и пластмасата, които се спускат по Рио Мотагуа от вътрешността по време на дъждовния сезон, преди да достигнат океана“, казва Кевин Кулоу, мениджър на 4ocean за Гватемала.

Но дъждовният сезон първоначално се отразява на съоръжението. Миналата година силна буря го измества и фрагменти от него са отнесени надолу по течението. За да предотврати това, 4ocean изкопава дупки в коритото на реката, за да закрепи здраво системата си.

Компанията изчислява, че тя е уловила 45 000 килограма боклук след поставянето муй през 2023 г. Въпреки че това е само малка част от общия боклук, спускащ се по реката, от 4ocean се надяват, че ще бъде постигнат напредък чрез повишаване на осведомеността относно замърсяването с пластмаса в местната общност.

Липсата на инфраструктура за изхвърляне на отпадъци в Гватемала, съчетана с липсата на осведоменост за пластмасовото замърсяване, водят до масово неправилно изхвърляне на боклука, според 4ocean.

Това не само оказва въздействие върху околната среда, но застрашава поминъка на местните, които зависят от риболова, поради което компанията ги наема да работят по проекта.

Някои от нейните гватемалски служители вече казват, че са забелязали промяна в начина, по който те и хората в тяхната общност се отнасят към околната среда.

„Ние не допринасяме, като изхвърляме повече пластмаса, а вместо това казваме на хората: „Моля, не замърсявайте околната среда“, казва служителката на 4ocean Кристина Рамирес пред CNN.

4ocean не е единствената компания, която работи за изтегляне на пластмасата от река Мотагуа. През 2023 г. организацията с нестопанска цел The Ocean Cleanup издигна собствена барикада в нейн приток, разположен близо до Гватемала Сити - столицата на страната. Наскоро тя обяви, че ще разположи друг от своите прихващачи в басейна на Мотагуа.

Други организации - както местни, така и международни, се събраха тази година, за да формират Алианс за река Мотагуа, чиято цел е да възстанови и почисти речния басейн. Една от тях - Fundación Crecer, създава достъпни образователни програми за деца, които ги учат как да рециклират и компостират.

Шулце признава, че изваждането на боклука от океана няма да реши проблема. Той посочва, че се започва с образование и промени в начина, по който хората и корпорациите използват и произвеждат пластмаса.

„Почистването на океана, само по себе си, няма да реши кризата с пластмасата. Трябва да го спрем при източника и да затворим крана“, посочва той.