Сделката на Илон Мъск за придобиването на Twitter беше определена от Wall Street Journal като най-лошата за банковото финансиране от финансовата криза през 2008 г.

Банките, които му отпускат 13 млрд. долара, за да придобие социалната мрежа (в добавка към останалите средства, които той осигурява сам и с помощта на хора, като основателя на Oracle Лари Елисън и компанията за дялово инвестиране на Марк Андреесен), изпитват сериозни угризения.

Те биха искали да продадат дълга на някой друг, но това е трудно, когато приходите на Twitter са в състояние на свободно падане, а Мъск ругае публично рекламодателите или ги съди, пише Business Insider.

Проблемът за банките, сред които са Morgan Stanley и Bank of America, е толкова сериозен, че дори е засегнал част от бонусите на техните банкери. Въпреки всичко, тук идва моментът, в който се проявява разликата между Илон Мъск, който е най-богатият човек в света, и почти всички останали.

Като за начало, да кажем, че правите ужасна инвестиция и след това влошавате положението, като свалате приходите на нещото, което сте купили, с 50%. В резултат на това може да имате много сериозни затруднения с плащането на лихвите по заема, който сте взели, за да направите тази ужасна инвестиция.

Това пък може да доведе до изземването на въпросния актив от страна на банката. Мъск обаче плаща своите вноски, които възлизат на около 1.5 млрд. долара годишно.

По-важното, според The Wall Street Journal, е, че банките, които са отпуснали 13 млрд. длара на Мъск, искат да продължат да работят с него. Те искат да са в добра позиция за сътрудничество с милиадера и неговите шест компании, които варират от производителя на електромобили Tesla до Neuralink и xAI.

Много от тях гледат на евентуалните първични публични предлагания (IPO) на SpaceX или Starlink като на събития, които ще им генерират такси и не биха искали да ги изпуснат.

Цялата причина да отпуснат на Мъск 13 млрд. долара на първо място е не защото са смятали, че той има страхотни планове за Twitter (макар че при някои със сигурност е било така). Идеята е, че те искат да участват в бизнеса на Илон Мъск.

Дори и сега, след като виждат със собствените си очи колко непостоянен и саморазрушителен може да бъде милиардерът, те продължават да искат да са част от този бизнес.

А в това има много логика – на теория SpaceX, например, е оценявана на 175 млрд. долара. Спорно е дали това е "реална" оценка или не, но ако Мъск някога реши да я направи публична компания, IPO-то ще бъде гигантско, а банките ще се надпреварват да се сдобият с част от него.

Някои хора може и да се смеят на Мъск, но трябва да знаят, че неговите банкери ще продължат да му казват, че са абсолютно сериозни в намерението си да го подкрепят.