Венеция призовава повече гондолиери да се обучават и да се присъединят към вековната професия, която води туристите по градските водни пътища.

Но макар да си мислите, че всичко, което е необходимо, е малко координация между ръцете и очите, да станеш гондолиер е труден процес и не всички кандидати успяват.

За работата, чието годишно заплащане може да достигне до 150 000 евро годишно - в зависимост от търсенето, кметството на Венеция изисква от кандидатите да се подложат на серия от тестове и задачи.

Труден и сложен процес

Има предварителен подбор, при който бъдещите гондолиери се оценяват по уменията си във водата.

Тези, които демонстрират необходимото ниво на компетентност, са поканени да преминат цялостен теоретичен курс, обхващащ историята, изкуството и културата на Венеция и преди всичко - сложните правила на водните пътища на града. За него кандидатите трябва да платят €400 и да преминат 30 часа обучение.

След завършване на теоретичното обучение, те трябва да демонстрират своите практически умения по време на 10-часов курс, също на цена от €400. Под наблюдението на опитни гондолиери, кандидатите усвояват изкуството да движат елегантната лодка с едно гребло.

Изисква се и задължителен медицински преглед, за да се гарантира, че работещите в „плаващия град“ на Италия са физически годни да изпълняват тази взискателна роля.

Тези, които завършат успешно теоретичните и практическите курсове и преминат медицинския преглед, трябва да се явят на финален изпит за оценяване на общите умения. Едва след като направят и тази последна стъпка, те получават престижния лиценз за гондолиер.

Наследствени гондолиери

С приблизително 30 милиона посетители годишно, гондолиерите са много търсени във Венеция. В момента има само 433 обучени представители на професията.

Тъй като лицензите се предават от баща на син, много от тях наближават възрастта за пенсиониране, поради което сега върви кампания за набиране на нови.

Цените за пътуване с гондола се определят от съвета на Венеция, като 30-минутно пътуване преди 19 часа струва 90 евро на лодка, което може да побере до пет пътника. Таксата скача до €110 след 19:00 часа, посочва The Independent.

Тъй като броят на туристите се увеличава всяка година, което накара града да въведе туристически данък от 2025 г., всеки гондолиер, който премине тестовете и получи лиценз, работи на затворен пазар.

В разгара на сезона, когато направи шест или повече разходки на ден, той може да спечели повече от €500 на смяна.

Но кандидатите ще трябва да действат бързо и да заявят интерес на уебсайта на кметството на Венеция до 27 август. Гондолиерите трябва да са граждани на ЕС.