На своето заседание през юли ръководители на Федералния резерв на САЩ са се доближили още повече до дългоочакваното понижение на лихвите, давайки индикации, че подобен ход през септември е все по-вероятен, сочи протоколът от последното заседание.

“Повечето от участниците” в заседанието, проведено на 30-31 юли, “са отбелязали, че ако икономическите данни продължат да излизат според очакванията, вероятно ще бъде уместно паричната политика да бъде облекчена на следващото заседание”.

Пазарите отчитат напълно евентуално понижение на лихвите през септември, което би било първото от първите дни на кризата с COVID-19.

И макар всички членове на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) да са гласували лихвите да останат без промяна, сред неопределен брой от тях е имало склонност за старт на облекчаването на паричната политика на заседанието през юли, вместо да се изчаква до септември.

В документа се посочва, че “няколко участници в заседанието са отбелязали, че напредъкът в последно време по отношение на инфлацията и увеличението на нивото на безработицата са правдоподобни причини за намаляване на лихвата с 25 базисни пункта на това заседание или че е можело да подкрепят подобно решение.”

Според езика, който Фед използва в своите протоколи, в които не се споменават имена, нито се уточнява колко от гласуващите смятат определено нещо, “няколко” е относително малък брой.

От протокола обаче става ясно, че гласуващите са били уверени по отношение на посоката на инфлацията и са готови да започнат да облекчават паричната политика, ако данните продължат да излизат според очакванията.

Нагласите бяха двойни – инфлационните маркери показаха, че ценовият натиск отслабва значително, докато някои членове на FOMC са изтъкнали опасенията относно пазара на труда, както и затрудненията, които изпитват домакинствата в настоящата среда, особено онези с по-ниски доходи.

“По отношение на инфлацията, участниците преценяват, че последните данни са засилили увереността им, че тя се движи устойчиво към 2%,” се посочва в протокола от заседанието. “Почти всички участниците са отбелязали, че факторите, които допринасят за понижението на инфлацията напоследък, вероятно ще продължат да оказват натиск върху нея в идните месеци.”

По отношение на пазара на труда, “много” от официалните лица са посочили, че “обявеният ръст в заетостта може да е надценен.”

По-рано вчера от Бюрото по трудова статистика обявиха, че данните за ръста на неселскостопанската заетост може да са били надценени с около 800 000 за периода април 2023 – март 2024 г.

Пазарите отчетоха ръст в деня на заседанието на Фед, но записаха понижения в следващите дни вследствие на опасенията, че се действа прекалено бавно по отношение на облекчаването на паричната политика.

В деня след заседанието на Фед от министерство на труда на САЩ обявиха неочакван скок в броя на молбите за помощи при безработица, а отделен индикатор показа, че производственият сектор се е свил с повече от прогнозираното.

Нещата се влошиха, след като данните за неселскостопанската заетост за юли показаха, че икономиката е създала едва 114 000 нови работни места, а нивото на безработицата нараства до 4.3%.

Призивите за бързо понижение на лихвите се засилиха, като някои дори предложиха Фед да проведе междинно заседание.

Паниката обаче не продължи дълго. Последващите данни показаха, че молбите за помощи при безработица намаляват отново до нормалните исторически нива, а индикаторите за инфлацията показаха, че ценовият натиск отслабва. Данните за продажбите на дребно също бяха по-добри от очакваните.

Изнесени след това данни обаче свидетелстват за напрежение на пазара на труда, а трейдъри до голяма степен очакват Фед да започне да понижава лихвите през септември.