Щатският автопроизводител Ford призна, че пазарът на електромобили в САЩ не е това, което компанията е очаквала. Клиентите се интересуват все повече от цените и от пробега на електромобилите.

По тази причина от Ford предприемат големи промени в плановете си по отношение на електрическите превозни средства, като ще се фокусират върху хибридите и достъпността.

Компанията обяви, че променя предварителните си планове за своите автомобили в Северна Америка, така че да включват по-голям набор от възможности за електрификация, в това число по-ниски цени и по-дълъг пробег.

Ford се отказва от плановете за следващата си гама от изцяло електрическо SUV модели, като ги заменя с хибридни, които обикновено предлагат по-малък пробег на батерията, но по-голям такъв в комбинация с бензиновия двигател.

Само този план ще струва на Ford най-малко 400 млн. долара, защото трябва да се намали стойността на производственото оборудване, подготвено за производство на електрическите SUV модели, които компанията вече не планира да произвежда.

Сметки на автомобилния гигант показват, че промяната в плановете му може, в крайна сметка, да струва над 1.5 млрд. долара.

От компанията също така заявиха, че ще подобрят снабдяването си с батерии и ще увеличават производствената ефективност, за да пестят от разходи. В бъдеще пък само 30% от годишните капиталови разходи ще бъдат посветени на чисто електрически автомобили, в сравнение с 40% до момента.

Ford изостава зад Tesla в производството на електромобили в САЩ, но тази дейност на компанията се разраства. Нейният Ford F-150 Lightning е най-продаваният електрически пикап в Щатите. Въпреки това, превозните средства с хибридна технология стават все по-популярни в САЩ, затова от компанията решават да отговорят на тези потребителски нагласи.

Ford ще продължи да произвежда електромобили, но с по-бавни темпове. Следващото допълнение към гамата ще бъде електрически микробус за търговски цели, който се очаква през 2026 г. Той би помогнал на компанията да се конкурира с Rivian, която има сделка с Amazon, популяризираща електрическите ѝ ванове в цялата страна.

От Ford планират да разработят “революционен” електрически пикап, който носи кодово название “Проект T3.” Автомобилът ще бъде представен през втората половина на 2027 г. и се очаква да предлага двупосочно зареждане, което означава, че ще може да зарежда дома ви в случай на прекъсване на електрозахранването.

Това е по-късно от първоначалните планове, но от Ford казват, че подобренията, които планират да направят по отношение на производството на батериите, ще помогнат за намаляването на цената на пикапа дотогава.

„Достъпното електрическо превозно средство започва с достъпна батерия“, казва главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли.

„Ако не сте конкурентоспособни по отношение на батерията, вие не сте конкурентоспособни.“