Причинените от горещините смъртни случаи в Европа може да се утроят до края на века, а броят им ще нарасне непропорционално много в южните европейски държави, като Италия, Гърция и Испания, сочи ново проучване.

В момента студът убива повече хора от горещините в Европа, а някои хора твърдят, че климатичните промени ще облагодетелстват обществото, като намалят тези смъртни случаи.

Настоящото проучване, публикувано в Lancet Public Health, установява, че броят на смъртните случаи ще реагира бавно на затоплящото се време и може дори да се увеличи, тъй като населението застарява и става по-уязвимо на опасните за здравето температури.

Ако глобалното затопляне достигне катастрофалните 3 или 4 градуса по Целзий, увеличението в броя на смъртните случаи заради горещините ще изпревари значително спада при причинените от студа смъртни случаи, заключават авторите на проучването.

Според тях, резултатите предполагат, че климатичните промени може да създадат “безпрецедентни предизвикателства” за системите на общественото здравеопазване, най-вече по време на горещи вълни.

“Очакват се още много смъртни случаи вследствие на горещините - на фона на затоплящия се климат и застаряващото население, докато смъртните случаи заради студа ще намалеят леко,” казва Давид Гарсия-Леон от Съвместния изследователски център на Европейската комисия, който е съавтор на проучването.

Горещото време може да убива по 129 000 души годишно, ако температурите се повишат до 3 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Днес свързаните с горещините смъртни случаи в Европа са около 44 000 годишно.

Броят на смъртните случаи вследствие на горещините и студа обаче може да нарасне от 407 000 днес до 450 000 годишно през 2100 г., дори и ако световните лидери постигнат целта си за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий, установява проучването.

Горещи вълни 

Изследването идва на фона на поредицата от горещи вълни, които предизвикаха хаос на целия континент. Резултатите от него оспорват аргументите на хората, които твърдят, че глобалното затопляне е благоприятно за обществото, защото така студът ще убива по-малко хора.

Дори и в Европа, която е най-студеният населен континент, животите, които ще бъдат изгубени заради горещините, ще надхвърлят тези, които ще бъдат спасени заради по-малкия студ, установява проучването. Страните в Азия, Африка, Океания и Северна и Южна Америка „се пекат“ на още по-смъртоносни температури.

Авторите на проучването са изготвили модели на данните от 854 града, за да изчислят броя на смъртните случаи вследствие на горещините и студа на континента. Те са установили, че жегата би убила повече хора във всички части на Европа, но най-голяма тежест ще падне върху южните държави, като Испания, Италия и Гърция, както и части от Франция.

Те прогнозират, че броят на смъртните случаи вследствие на прекалено високите температури ще се повиши с 13.5%, ако планетата се затопли с 3 градуса по Целзий, което би довело до още 55 000 смъртни случая годишно. Повечето от тези, които ще умират, ще са на възраст над 85 г.

Проучването също така екстраполира данни за смъртността заради високите температури от градовете към селските райони, които са изправени пред по-малко топлинен стрес.

Елиза Гало, екологичен епидемиолог в ISGlobal, която изучава смъртността заради високи температури в Европа и която не е участвала в изследването, казва, че е “все по-важно” да се приспособяваме към увеличаващите се горещини.

Учените насърчават правителствата да обмислят политики за намаляване на смъртността, като инвестиции в болници, създаването на планове за действие и изолирането на сгради. Те подчертават, че в основата на прогнозираното увеличение на смъртните случаи са промените в структурата на населението в Европа и на климата.

“Ако искаме да избегнем достигането на възможно най-лошия сценарий, е съществено важно да се борим срещу същността на проблема, като обърнем внимание на емисиите от парникови газове”.

Учените заключават, че усилията към адаптиране трябва да се фокусират върху регионите с висока безработица, бедност, структурни икономически промени, емиграция и застаряващо население.

Според тях, такива райони не са толкова способни да се адаптират към пораженията от климатичните промени и също така са засегнати по-сериозно от увеличението на смъртните случаи вследствие на високите температури.