Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив) е тествала стока от популярна международна онлайн платформа за електронна търговия,  масово използвана през летния сезон  – детска надуваема жилетка за плуване, изработена от пластмаса.

Екоинспекцията е възложила лабораторното изпитване на лицензирана лаборатория, а резултатите показват, че в изделието не е открито съдържание на нито един от седемте вида изследвани фталати.

Какво представляват фталатите?

Фталатите образуват група синтетични химикали с най-различни приложения, вариращи от потребителски до промишлени продукти. Съществуват различни видове и те обикновено се използват като омекотители, за да направят пластмасите, например поливинилхлорид (PVC), по-гъвкави и трайни.

Поради широкото им използване, фталатите могат да се намерят почти навсякъде в нашата околна среда. Всички не са подробно проучени, но има доказателства, че някои от тях са вредни за човешкото здраве, тъй като могат да въздействат на хормоналната система и да причинят алергии.

В резултат на това, употребата на някои фталати вече е регламентирана както в Европа, така и в световен мащаб.

Регламентът REACH

Извършването на мониторинг е част от планираната за годината дейност на РИОСВ - Пловдив в изпълнение на ангажиментите й по спазване на изискванията на Регламент 1907/2006 (REACH).

REACH на Европейския съюз означава регистрация, оценка, разрешаване и ограничаване на химикали. Регламентът е в сила от 2007 година и е приет с цел подобряване на защитата на здравето на човека и околната среда от рисковете, които могат да бъдат причинени от химикалите.

Той засяга производителите, вносителите и потребителите на стоки в разнообразни сектори.