Роденият в русия милиардер Павел Дуров, основател и собственик на приложението за съобщения Telegram, беше арестуван на летище Льо Бурже край Париж в събота вечер, малко след като кацна с частния си самолет.

Арестът на 39-годишния технологичен милиардер предизвика предупреждение от Москва към Париж, че правата му трябва да бъдат защитени. Критики бяха отправени и от собственика на X Илон Мъск, който каза, че "свободата на словото в Европа е атакувана". 

Дуров, който има двойно гражданство на Франция и на Обединените арабски емирства, е бил като част от предварително полицейско разследване за предполагаемо допускане на широк спектър от престъпления поради липса на модератори в Telegram и отказ от сътрудничество с полицията, твърдят източници от френската полиция, цитирани от Ройтерс. 

Кой е Павел Дуров? 

39-годишният Павел Дуров е основател и собственик на приложението за съобщения Telegram - безплатна платформа, която се конкурира с други социални мрежи, като WhatsApp на Facebook, nstagram, TikTok и Wechat. Платформата има за цел да надмине границата от един милиард активни месечни потребители в рамките на следващата година.

Telegram е влиятелен канал в Русия, Украйна и републиките от бившия Съветски съюз. Той се превърна и в критичен източник на информация за войната на Русия в Украйна, използван акктивно както от Москва, така и от Киев. Някои анализатори наричат приложението „виртуално бойно поле“.

Дуров, чието състояние се оценява от Forbes на 15.5 милиарда долара, напусна Русия през 2014 г., след отказа му да се съобрази с исканията на правителството да закрие опозиционните общности в неговата социална медийна платформа VKontakte, която той впоследствие продаде.

Дуров става френски гражданин през август 2021 г. През същата година мести регистацията на Telegram в Дубай, а, според френските медии, е получил и гражданство в Обединените арабски емирства. Той също така е гражданин на Сейнт Китс и Невис - нация с два острова в Карибите.

Русия започна да блокира Telegram през 2018 г., след като приложението отказа да изпълни съдебна заповед да предостави на службите за държавна сигурност достъп до криптираните съобщения на своите потребители. Действието имаше малък ефект върху достъпността на Telegram, но предизвика масови протести в Москва и критики от неправителствени организации.

Защо Telegram има проблеми с властите в Париж?

Нарастващата популярност на Telegram обаче накара няколко европейски държави, включително Франция, да разгледат внимателно опасенията за сигурността и нарушаването на данните. През май технологичните регулатори на ЕС заявиха, че са във връзка с Telegram, тъй като се доближава до ключов критерий за използване, който може да подложи компанията на по-строги изисквания ,съгласно законодателството на ЕС за онлайн съдържанието.

"Предпочитам да бъда свободен, отколкото да приемам заповеди от когото и да било“, каза Дуров на американския журналист Тъкър Карлсън през април по повод напускането на Русия и търсенето на дом за компанията му. 

По това време той прекара известно време в Берлин, Лондон, Сингапур и Сан Франциско.