Централната банка на Австралия обяви, че е изгубила 44.9 млрд. австралийски долара (30 млрд. долара) заради облигациите, които изкупи като част от усилията си да подкрепи икономиката на страната по време на пандемията.

Заместник-управителят на банката заяви, че това е изтрило печалбата на банката за 2021-22 г. и в крайна сметка - тя е отчела нетна загуба в размер на 36.7 млрд. австралийски долара (24.6 млрд. долара).

Облигациите са били изкупени по програмата за отпускане на извънредни стимули на стойност 300 млрд. австралийски долара (200 млрд. долара).

От финансовата институция обаче заявиха, че загубата няма да засегне обичайната й дейност.

Банката възнамерява да задържи облигациите до техния падеж, което означава, че вероятно, в крайна сметка, може да отчете печалба.

Други централни банки по света са изправени пред подобни загуби по своите програми за осигуряването на стимули, според заместник-управителя Мишел Бълок.

Например, през юли Централната банка на Швейцария обяви загуба в размер на 95.2 млрд. швейцарски франка за първото полугодие (98.7 млрд. долара). Това беше най-голямата загуба от основаването й преди повече от век.