Еврото се изкачи до най-високото си ниво спрямо щатския долар за последните 13 месеца, навлизайки в последната седмица на август с четири последователни седмици на печалби и отбелязвайки най-силното си седмично представяне от ноември 2023 г.

Това рали тласна обменния курс EUR/USD до равнища, невиждани от повече от година.

В началото на седмицата еврото се търгуваше около 1.1170 спрямо "зелените пари", леко спадайки с 0.1%, след като се покачи с 0.7% в петък и докосна границата от 1.12. 

Euronews обобщава няколко фактора, които допринасят за силното представяне на единната валута?

"Омекването" на Федералния резерв

Неотдавнашната сила на еврото може да се дължи до голяма степен на широкообхватното отслабване на долара, който загуби позиции спрямо всички основни валути, тъй като Федералният резерв намекна за предстоящото начало на серия от намаления на лихвените проценти.

От края на юни доларът се обезцени с над 10% спрямо японската йена, с повече от 5% спрямо швейцарския франк и с приблизително 4% спрямо британския паунд и еврото.

Тази тенденция набра скорост през август, след публикуването на серия от слаби икономически данни за САЩ.

Точно такъв беше случаят с юлските данни за заетостта и по-ниските от очакваното CPI данни, които доведоха до промяна в позицията на Фед по отношение на лихвите. 

Председателят на институцията Джеръм Пауъл даде подобни индикации по време на конференцията в Джаксън Хол, ефективно отваряйки вратата за намаляване на лихвените проценти и сигнализирайки за по-голям фокус от страна на централните банкери върху условията на пазара на труда.

"Дойде време политиката да се коригира. Посоката на движение е ясна", каза той.

Той също посочи, че централната банка на САЩ има "достатъчно пространство да отговори на всякакви рискове".

Преди речта на Пауъл протоколите от последното заседание на Федералния резерв разкриха, че голямо мнозинство от членовете на борда по монетарна политика вярват, че ако данните продължат да се привеждат в съответствие с очакванията, вероятно би било подходящо лихвите да се намалят още на следващото заседание.

В резултат на това въпросът вече не е дали Фед ще намали лихвените проценти следващия месец, а с колко.

В момента търговците определят 68% вероятност за движение от 25 базисни точки, според инструмента FedWatch на CME Group.

До края на 2024 г. участниците на пазара очакват спад на лихвите в САЩ с почти цял процентен пункт. 

ЕЦБ остава по-предпазлива

За разлика от ситуацията отвъд Океана, протоколите от юлската среща на Европейската централна банка показват, че ръководните фактори във Франкфурт остават предпазливи по отношение на потенциални намаления на лихвените проценти.

Изглежда, че те биха предпочели да подходят към срещата през септември с отворени "опции", водени от задълбочена оценка на предстоящите икономически данни.

„Намаленият вътрешен политически шум след изборите във Франция също помогна на еврото, но този ход беше продиктуван от преоценяването на очакванията на Фед. Имаше висока корелация между EUR/USD и спредовете на доходността на облигациите между Германия и САЩ. Очакванията за "смекчаването" на Фед предполагат ограничен потенциал нагоре за еврото“, отбелязват анализаторите на BBVA.

Освен това те смятат, че скорошното рали на еврото е надхвърлило очакванията, но потвърждават, че доларът има потенциал за нов спад в края на лятото.

Джеймс Найтли, главен международен икономист на ING Group, коментира пред Euronews, че пазарът очаква спад на лихвите от 25 базисни пункта, но предстоящият доклад за работните места ще определи какво ще се случи.  

Експертите предупреждават, че данните за еврозоната може да се разминат с прогнозите на ЕЦБ, особено поради появяващите се признаци на нестабилност на пазара на труда.