Трейдъри вчера запазиха шансовете на еврото за силно завръщане, тъй като перспективата Европейската централна банка (ЕЦБ) да прояви предпазливост след очакваното второ понижение на лихвите през септември премахна безпокойството относно политическата ситуация във Франция, което стоеше на пътя на валутата.

На фона на пазарите, които очакват бързи понижения на лихвите в САЩ, от ЕЦБ дадоха индикации за нарастване на опасенията относно волатилната инфлация, което помогна за запазването на възходящата промяна при еврото, което се търгува близо до четиримесечни върхове, след като беше разтърсено от политическата ситуация във Франция през юни.

От ЕЦБ вчера оставиха основната си лихва без промяна на ниво от 3.75%, след като я понижиха от 4% през юни за първи път от пет години, а президентът на ЕЦБ Кристин Лагард наблегна на факта, че финансовата институция не е поемала ангажимент за определена траектория на лихвите.

Точно обратното, председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл заяви в понеделник, че изпитва по-голяма увереност, че инфлацията в САЩ наистина се е успокоила.

Това помогна - поне временно, на еврото, което поскъпва с над 2% спрямо долара от началото на месеца след понижение от близо 1% през юни. Еврото се търгува почти без промяна на ниво от 1.088 спрямо долара днес, след като вчера се понижи с 0.4%, но въпреки това е на път да запише най-голямото си повишение за месеца от ноември.

"Крайните сценарии около френския политически риск минават на заден план, пазарите са убедени, че Фед ще понижи лихвите скоро и започваме да виждаме доларът да отслабва спрямо повечето валути," казва пред Reuters макроикономическият анализатор в Lombard Odier Бил Пападакис.

Еврото обаче поевтинява спрямо швейцарския франк и британския паунд през този месец. Инвеститори също така предупредиха, че то може да не е толкова добър залог, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември.

Тръмп предложи вносни мита, които може да навредят на икономиката на еврозоната, да съживят инфлацията в САЩ и да доведат до повишение на лихвите и до поскъпване на долара.

"Очакваме спредът между лихвите в еврозоната и САЩ да се свие, което би трябвало да доведе до известно поевтиняване на долара," казва Амели Дерамбур, портфейлен мениджър в компанията за управление на активи Amundi.

"Пазарите обаче гледат на евентуална победа на Тръмп като на нещо положително за долара, така че поевтиняването ще бъде ограничено до изборите."

Пазарни очаквания

Паричните пазари очакват повече от две понижения на лихвите от страна на Фед до края на годината и малко под две от ЕЦБ.

Доларът имаше надмощие над повечето валути през по-голяма част от последната година, но короната му започва да се изплъзва, тъй като подкрепата от лихвените проценти отслабва. Индексът, който следи представянето на долара спрямо кошница от няколко други основни валути, отчита понижение от 2% за юли.

Междувременно, еврото се възстанови от спада през юни, когато падна до двумесечно дъно спрямо долара, след като свиканите от френския президент Еманюел Макрон предсрочни парламентарни избори предизвикаха политическа нестабилност в сърцето на еврозоната и извадиха на преден план бюджетния дефицит на Франция.

Вероятността страни-членки на еврозоната да влязат в спорове относно извънредна финансова ситуация във Франция през юни съживи спомените от минали кризи с държавния дълг, които тласнаха общия валутен проект до ръба на колапса.

Този страх отслабва, като допълнителната премия, която трейдърите настояват да получат, за да притежават 10-годишни френски държавни облигации вместо германския им еквивалент, сега е около 65 базисни пункта, след като през юни скочи за кратко до 14-годишен връх от 85 базисни пункта.

"Ние смятаме, че ЕЦБ ще понижи лихвите през септември и ще го направи отново през четвъртото тримесечие, но банката се намира в бавен цикъл на понижение на лихвите," казва Дейвид Зан, ръководител Търговия с инструменти с фиксирана доходност във Franklin Templeton.

Риск от забавяне на икономическия растеж

Вчера Лагард намекна, че се опасява относно ръста на икономиката в еврозоната - в контекста на потенциалните глобални търговски войни.

Обещанието на Тръмп да повиши вносните мита представлява сериозен риск за експортно ориентираната икономика на еврозоната, казва Бенджамин Мелман, главен инвестиционен директор на Edmond de Rothschild Asset Management.

"Китай е в челните редици, защото това има по-голям политически ефект, но Европа също може да бъде лесна мишена".

Мелман, който очаква основната лихва на ЕЦБ да не надхвърля 2.5% до края на 2025 г., е положително настроен относно краткосрочните държавни облигации, които се облагодетелстват от очаквания за понижения на лихвите.

Портфейлният мениджър в PIMCO Константин Вейт, казва, че не очаква големи промени в курса на еврото спрямо долара, оттук нататък. "Ръководителите от ЕЦБ не бързат", допълва той.