Администрацията на американския президент Джо Байдън е оказвала натиск върху Meta Platforms (компанията собственик на Facebook) да цензурира определено съдържание, свързано с COVID-19, по време на пандемията.

Това заяви главният изпълнителен директор на компанията Марк Закърбърг в писмо до съдебната комисия на Камарата на представителите на САЩ, цитирано от Reuters.

Той твърди, че висши служители в администрацията на Байдън са оказвали натиск върху неговата социална медийна компания да цензурира съдържание и добавя, че ако това се случи отново, той няма да се подаде на исканията. 

Собственикът на Facebook, Instagram и WhatsApp съжалява, че не е говорил за този натиск по-рано, както и за някои решения, които е взел относно премахването на определено съдържание.

"През 2021 г. висши служители от администрацията на Байдън, включително и от Белия дом, многократно притискаха нашите екипи в продължение на месеци да цензурират определено съдържание за COVID-19, включително хумор и сатира. Те изразяваха разочарование от нашите екипи, когато не се съгласявахме с тази практика “, пише Зукърбърг в писмото, което е публикувано от съдебната комисия на страницата ѝ във Фейсбук.

"Смятам, че правителственият натиск беше грешен и съжалявам, че не бяхме по-откровени за това. Също така мисля, че направихме някои избори, които, гледайки назад и на фона на новата информация, с която разполагаме, не бихме направили днес.“

Писмото е адресирано до Джим Джордан - председател на комисията и републиканец. В публикацията си във Facebook комисията нарича писмото "голяма победа за свободата на словото" и казва, че Закърбърг е признал, че "Facebook е цензурирал американците".

В писмото Закърбърг също така казва, че няма да прави никакви вноски в подкрепа на избирателната инфраструктура на тазгодишните президентски избори, за да не "играе роля по един или друг начин“ в гласуването през ноември.

По време на последните избори, които се проведоха през 2020 г. по време на пандемията, милиардерът допринесе с 400 милиона долара чрез инициативата на Чан Закърбърг - филантропско начинание със съпругата му, в подкрепа на изборната инфраструктура. Ходът обаче предизвика критики и дори бяха заведени съдебни дела от някои групи, които смятаха, че подкрепата му е изцяло партийна.  

Информацията за писмото на Закърбърг до съдебната комисия излиза няколко дни след ареста на основателя на Telegram Павел Дуров в Париж. Той беше задържан във връзка с полицейско разследване за предполагаемо допускане на широк спектър от престъпления поради липса на модератори в Telegram и отказ от сътрудничество с полицията.