Доларът се търгуваше близо до едноседмичен връх спрямо други основни валути по-рано днес и е на път да прекъсне петседмичната си губеща серия, след като силни икономически данни ограничиха залозите за агресивно понижение на лихвите от страна на Федералния резерв.

Еврото се търгуваше близо до двуседмичен минимум спрямо щатската валута, след като „охлаждането“ на инфлацията в Германия и Испания подкрепи очакванията за понижение на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Йената се търгува недалеч от следеното отблизо ниво от 145 йени за долар, след като поевтиня вчера вследствие на поскъпването на долара, който последва движението нагоре на доходността по щатските държавни облигации.

Японската валута до голяма степен пренебрегна изнесените днес данни, които показаха, че потребителските цени в Токио нарастват с 2.4% през август - повече от очакваното, отново надхвърляйки таргета на Централната банка на Япония от 2%, въпреки че инфлацията, която не включва енергийните продукти, възлиза на едва 1.6%.

Изнесени вчера в САЩ ревизирани данни показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 3.0% на годишна основа през второто тримесечие. Предварителните данни от миналия месец бяха за 2.8% ръст на БВП. Очакванията на икономисти, участвали в проучване на Reuters, бяха, че данните няма да бъда ревизирани.

"Това беше нещото, което раздвижи пазарите, особено ако погледнете валутите и доходността по щатските държавни облигации," казва пред Reuters Родриго Катрил, старши валутен анализатор в National Australia Bank.

"Основният извод тук е, че потребителите се представят по-силно, отколкото се смяташе преди," допълва той.

Трейдъри вече имат по-сериозни очаквания към понижение на лихвите от страна на Фед в размер на четвърт процентен пункт на 18 септември. Вероятността за понижение от 50 базисни пункта е намаляла от 38 на 34% само за ден, според инструмента FedWatch на CME Group.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остава почти без промяна на ниво от 101.40, след като вчера нарасна с 0.36% и докосна най-високото си ниво от 22 август при 101.58.