Този септември ще предложи на работещите изобилие от възможности за почивка.

Още в настоящата седмица, която е първата от месеца, ще имаме дълъг уикенд без работа - 6, 7 и 8 септември. Петъкът, в който се пада Съединението на България, е неработен.

Следващата възможност за дълга почивка е около 22 септември. Денят на независимостта обаче е в неделя, затова ще почиваме в понеделник - на 23 септември.

По-ниски цени, задръстени граници

С началото на септември паднаха и цените на морските ваканции. По българското Черноморие намалението е между 30 и 50%. С толкова пада и стойността на офертите в южната ни съседка Гърция.

Там обаче сезонът е по-дълъг, вече не е толкова горещо, а морето е все още топло, което кара все повече българи да преминават границата.

По-дълга ваканция за учениците

В петък от пресцентъра на образователното министерство обявиха по-дълга есенна и пролетна ваканция за учениците за учебната 2024/2025 г.

До промяната се стигна след получени 93 официални становища от родители и представители на бранша, които негодуваха, че голяма част от обявените проектоваканции, всъщност, са почивни дни - уикенди или официални празници.

Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, а не както беше планирано по-рано - само от 1 до 3 ноември, които и без това са почивни дни (1 ноември е официален празник, а 2 и 3 октомври събота и неделя).

Пролетната ще е от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците – от 4 до 6 април, като тук не се включват почивните дни за Великден, както се планираше по-рано. 

Министерството е взело предвид и постъпилите искания за промени в почивката за учениците по Коледа и Нова година. По-рано беше предложена по-дълга зимна ваканция от 13 дни (24 декември – 5 януари) за сметка на само три дни почивка в началото на ноември (1 ноември – 3 ноември) и един (4 февруари) между двата учебни срока.

След множеството становища и предложения, това беше преразгледано и коледната ваканция ще започне от 21 декември и ще продължи до 2 януари, а междусрочната се измества на 5 февруари. Това позволява и увеличаване на есенната ваканция, която ще бъде от 31 октомври до 3 ноември.

Без почивка за НВО

За да се предложи този увеличен брой почивни дни, дните за провеждане на изпити от националните външни оценявания стават учебни за всички ученици. До сега за изпитите в 7 клас по български език и литература и по математика бяха в неучебен ден, посочват от МОН.

През предходната година за първи път националното външно оценяване за 10 клас беше проведено в учебен ден, с което системата се справи без сътресения. Това ще се приложи през учебната 2024/2025 година и за 7 клас, което ще позволи повечето почивни дни през учебния срок.

Датите за изпити от националните външни оценявания по български език и литература и по математика остават, както бяха предложени в проекта на МОН – съответно 18 и 20 юни (7 клас ) и 13 и 16 юни (10 клас).

За четвъртокласниците изпитът по български език и литература ще бъде на 3 юни, а този по математика – на 4 юни. Задължителните държавни зрелостни изпити и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация ще са на 21 и 23 май.

Вторият учебен срок за учениците от 1 до 3 клас ще приключи на 2 юни 2025 г., за дванайсетокласниците на 15 май, а за учениците от 4 до 6 клас на 16 юни.