Индонезия заяви, че ще направи промени на остров Бали след притока на проблемни туристи.

Правителството ще проведе одит, за да реформира сектора с цел да подобри качеството на туризма и да запази местната култура и работни места, според министър, цитиран от The Independent.

Около 200 000 чужденци в момента живеят на Бали, създавайки проблеми, като престъпност, прекомерно развитие и конкуренция за работни места, според главния министър на туризма Лухут Панджаитан, който сподели мнението си на страницата си в Instagram.

„Чуждите туристи, които носят проблеми тук, като например наркотици, банди и други, можем да ги депортираме от Индонезия, от Бали и не искаме повече да идват на острова“, каза той, говорейки на английски във видеоклип.

Чуждестранните посещения на Бали нараснаха, след като островът отвори отново след края на пандемията от COVID-19. От тогава видеоклипове на туристи с лошо поведение често стават популярни в интернет, вбесявайки местните жители и предизвиквайки остри реакции от потребителите на социалните медии в Индонезия.

От началото на тази година чуждестранните пътници трябва да плащат туристическа такса от $10 на човек, преди да могат да влязат в популярната туристическа дестинация. Тя е въведена в опит да се запази културната цялост на острова и да се пресече нарастването на „непокорното поведение“ на посетителите.

Туристите, влизащи от чужбина, ще трябва да заплатят еднократната такса по електронен път преди или по време на посещението си в Бали. Индонезийските пътници са освободени от данък.

Данни от статистическото бюро на Индонезия показват, че 2.9 милиона чуждестранни посетители са пристигнали на острова през летището в Бали през първата половина на тази година, което представлява 65% от общия брой чуждестранни туристи, пристигащи по въздух в Индонезия за периода.

Министърът на туризма Сандиага Уно каза по-рано този месец, че правителството иска да избегне „ситуация като в Барселона, където туристите станаха обществени врагове“, съобщи националната информационна агенция Antara.

Лухут каза, че правителството ще се заеме с проблемите с боклука, ще подобри инфраструктурата и ще предотврати по-нататъшното прекомерно застрояване.

„Не искаме оризища да се превръщат във вила или в гол клуб. За нас качеството е по-важно от числата.“

Обществената голота е незаконна в Индонезия и на Бали няма стриптийз клубове, въпреки че има нощни клубове и дискотеки, в които участват танцьорки.

Правителството скоро ще обяви политически план за реформиране на туризма в Бали, каза още Лухут.