Американската софтуерна компания Oracle планира изграждане на три малки модулни ядрени реактора, за да захранва своя център за данни, работещ по проекти за обучение на изкуствен интелект. 

Според информацията на компанията, цитирана от изданието Tom's Hardware, капацитетът на малките атомни централи ще е поне един гигават.

Модулните реактори, известни и като SMR (от англ. small modular reactors), са с размери, подобни на тези, използвани на военноморските плавателни съдове, като подводници, самолетоносачи и ледоразбивачи.

Но тъй като не е необходимо да се изграждат в тясното пространство на военен кораб, съоръженията могат да бъдат доставени на Oracle на по-ниска цена от тази, която плащат военните. 

Освен това, модулният дизайн на SMR означава, че на теория би трябвало да бъде по-евтин за експлоатация, особено след като не се нуждае от масивната инфраструктура, често свързвана с традиционните атомни електроцентрали.

Все още обаче остава въпросът дали околността, където Oracle планира да разположи своите реактори, би била удачна. В края на краищата, атомните електроцентрали все още носят стигмата на опасни обекти, особено след авариите в Чернобил и Фукушима.

А осигуряването на разрешителни за изграждане на SMR вероятно е различно от получаването на зелена светлина за експлоатацията им. Освен опасенията за безопасността, Oracle ще трябва да се бори и с проблемите на сигурността, тъй като ядреният материал е опасен, особено ако попадне в неподходящи ръце.

Въпреки всички тези рискове, Oracle има желание да реализира проекта. Компанията има 162 облачни центъра за данни, работещи и в процес на изграждане по целия свят.

Най-големият от тези центрове за данни е с капацитет от 800 мегавата и ще съдържа клъстери от графични процесори на Nvidia, способни да обучават най-големите AI модели в света, по думите на основателя на Oracle Лари Елисън.

Огромният брой центрове за данни обаче означава, че един от най-значимите разходи на компанията вероятно ще бъде електроенергията. А заради въглеродния отпечатък тя ще трябва да намери икономични източници на зелена енергия - нещо, което SMR потенциално биха могли да доставят. 

Oracle не е първата компания, която се захваща с ядрената енергия, припомня изданието. Подобни намерения има и Microsoft. Но едва ли малките ядрени реактори ще започнат да никнат като гъби в близко бъдеще. Вероятно ще минат години, преди този тип енергоизточници да влязат в реална експлоатация.  

Според най-оптимистичните прогнози, SMR ще започнат да се разгръщат по-масово в началото на 2030 г. Междувременно, центровете за данни ще трябва да намерят други източници на енергия, за да захранват мечтите си за бъдещето на AI.