На всички ни се е налагало да се справяме с пасивно-агресивно поведение в някакъв момент. Шеф повдига пренебрежително вежди, когато говорите, или приятел ви изолира от разговора по време на групов обяд.

Границите обаче често са размити. Ерика Доуън, изследовател от Харвардския университет и автор, казва, че самата тя е изпитвала проблеми с това, като по тази причина е прекарала по-голяма част от кариерата си в университета в изучаването на езика на тялото и общуването.
 
Тя препоръчва на хората винаги да подминават тези неща, вместо да отвръщат или да се държат враждебно. Ето три признака на пасивно-агресивно или детинско поведение и как да реагирате ефективно:

1. Изключителна краткост 

Изпращате на шефа си имейл, в който питате “Да насрочим ли среща с този потенциален клиент?”, а той или тя ви отговаря накратко с една дума, като “да,” “добре” или “OK.”

Някои хора просто предпочитат да отговарят накратко и по същество. Ако обаче забележите, че в повечето случаи отговарят на вас по този начин, тогава това ниво на краткост може би е индикация за пасивна-агресивност.

Как да реагирате:

Задайте изясняващи въпроси. “Благодаря! Кой ден и по кое време е най-удобно?” или “Има ли някой друг, когото би трябвало да поканя?”
Запазете самообладание. Не се хващайте на стръвта. Запазете концентрация в настоящето и избягвайте да действате отбранително.
Използвайте хумор. Хуморът е страхотен начин за разсейване на напрежението. Можете да кажете: “Ако не успеем да го привлечем като клиент, поне ще получим безплатен обяд за сметка на компанията!”
Внимателно повдигнете въпроса. Това може да е от полза в някои случаи. Целта е да демонстрирате истинно намерение и желание за разбиране: “Усещам, че може би сте ми ядосан. Това така ли е?”

2. Бавни отговори 

Използването на мълчание спрямо вас може да се проявява под формата на забавени имейли или съобщения, или дори пренебрегване.

Ако сте обект на подобен тип поведение, това може да предизвика “времево безпокойство” или силно притеснение, докато се чудим за всички възможни значения за бавните отговори, казва Доуън.

За съжаление, няма писани правила, по които да разберете със сигурност дали някой използва мълчанието като целенасочена обида или това е просто пропуск.

Как да реагирате:

Не прибързвайте със заключенията. Освен ако не е от съществено важно значение да получите отговор възможно най-скоро, не забравяйте, че никога не знаете през какво минава човек в момента. Може би той или тя е прекалено зает или пък има някакви лични проблеми.
Изпратете тактично напомняне. Някои хора просто забравят, така че последващото напомняне може да е от полза: “Знам, че си много зает, но когато имаш възможност, бих искал да поговорим за това.”
Преминете към различен режим на комуникация. Ако отправите последващ имейл два пъти без да получите отговор, опитайте да изпратите директно съобщение. Или се отбийте в неговия или нейния офис, ако не ви вдига телефона.

3. Промяна от неофициален към официален език

Ако си пишете съобщения и имейл с някой и той или тя промени тона си от неофициален към официален от нищото, това може да означава, че се опитва да упражни власт.

В сходна ситуация можете да изпаднете с приятел, който внезапно започва да се държи студено или дистанцирано в своите съобщения. Например, ако преминава от “Да, това ще бъде забавно!” към “Да, както кажеш.”

Как да реагирате:

Не приемайте автоматично, че са ви ядосани. Лесно е човек да заключи, че е нарочен, но често случаят не е такъв. Всъщност, поведението на отсрещната страна може да няма нищо общо с вас.

Свържете се по телефона, с видеочат или лично. При използването на дигитална комуникация понякога е трудно да се дешифрира как някой се чувства наистина. Свържете се по един по-личен начин и обяснете какъв е източникът на вашето безпокойство. Не се извинявайте и не обвинявате. Просто бъдете честни и поискайте разяснение. Това ще ви помогне да изградите доверие и връзка помежду си, без значение от разстоянието.