Пианото е един от най-популярните музикални инструменти в света и има много различни разновидности. Най-скъпото пиано е роялът Steinway & Sons Model D.

Той е ръчно изработен от най-добрите материали, има красив звук и е личният избор на много професионални пианисти. Роялът Steinway & Sons Model D е най-скъпият в света. 

През 1836 г. Хайнрих Енглехард Щайнуей построява първото си пиано в кухнята на дома си в Зеесен, Германия. То става известно като „кухненското“ пиано и сега е изложено в Музея на изкуствата Метрополитън.

Хайнрих Щайнуей прави общо 482 пиана през следващото десетилетие, като през 1850 година той и семейството му емигрират в Съединените щати.

На 5 март 1853 г. основана компанията Steinway & Sons, а първият й магазин отваря врати на Varick Street в западната част на Манхатън. 

Първото пиано на компанията носи сериен номер 483 и е продадено на семейство от Ню Йорк за 500 долара. Експонатът също е изложен в Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк.

През 1854 г. - само година след основаването на компанията, Steinway & Sons произвеждат по 2 пиана седмично и продават 74 пиана за годината. До 1856 г. продажбите на компанията нарастват до 208 пиана за година.

Pixabay


През 1857 г. е създадено пиано с пищно гравирани корпус и крака. Смята се, че този инструмент със сериен номер 1225 е първото пиано Steinway от серията Art Case.
 
През 1867 г. Щайнуей се превръща в първия американски производител, който получава „Златен медал на честта“ на изложението за пиана в Париж.

Уилиям Щайнуей ангажира великия руски пианист Антон Рубинщайн да свири на пианата на компанията по време на концертното му турне в Америка през 1872 г., което включва 215 представления за 239 дни. Турнето е триумф както за Рубинщайн, така и за Стайнуей.

Любопитен факт е, че през 1888 г. Тиодор Щайнуей сключва сделка с автомобилния производител Daimler за производство на автомобилни части и двигатели за американското поделение на марката Mercedes. Това споразумение остава в сила поне до 1906 г.

През 1902 г. е построено е 100 000-то пиано Steinway, което е изработено специално за американския президент Теодор Рузвелт и отива в Източната стая на Белия дом. То е позлатено, а на капака има картина, озаглавена „Америка, приемаща деветте музи“.

Пианото е дарено на музия Smithsonian, а по време на управлението на Франклин Д. Рузвелт е заменено с по-нов модел.   

Pixabay

Всеки модел от роялите на компанията съдържа 12 116 отделни части. Дървесината, използвана за направата на пианата Steinway, се суши и обработва приблизително 2 години, преди да се използва в работилницата за инструменти.  
 
Днес на 58-ма улица в Ню Йорк се намира прочутата „пиано банка“ на Steinway, откъдето почти всички известни музиканти избират инструментите, които използват по време на своите концерти, записи и турнета в Ню Йорк.