На фона на състоянието на икономиката след COVID-19 и на скочилата до небето инфлация, все повече двойки в САЩ са съвсем конкретни, когато става въпрос за сватбените подаръци, които искат.  

Брачните експерти от Zola.com - уебсайт за организиране на сватбени тържества, отчитат сериозно увеличение на двойките, които предпочитат гостите да им подаряват пари в брой и по-конкретно средства за първоначална вноска за жилище.  

"Находчивите двойки вече знаят, че могат да използват събраните средства, за да си помогнат с първата вноска по кредит за закупуването на бъдещия им дом," казва пред FT Естер Lий, заместник редактор на The Knot.

"На фона на всичко, което преживяхме по отношение на инфлацията и имотния пазар, хората наистина размишляват върху това как могат да използват събраните средства."  

Средната цена на жилищата в САЩ скочи със 7.7% на годишна база през август до 389 500 долара. С охлаждането на имотния пазар цените нараства с по-умерени темпове, след годишните скокове от около 20% по-рано през годината. Преди пандемията средната цена на жилищата в САЩ нараства с около 5% годишно.

Средната лихва по 30-годишните ипотеки с фиксиран лихвен процент нарасна до 6.02%, надхвърляйки 6% за първи път от 2008 г., сочат данни на компанията Freddie Mac. Година по-рано лихвата беше средно 2.86%. 

По-високите цени на имотите и лихвените проценти по ипотеките повишиха вноските по кредитите на стандартния дом от 897 до 1 643 на месец, което е увеличение с 83% за последните три години, според анализ на компанията Zillow. 

На фона на волатилния имотен пазар в момента не е изненада, че двойките молят гостите на своите сватби за помощ за постигането на целта им да се сдобият със своя дом мечта.  

Обикновените желания за сватбен подарък все още са популярни опции, според Zola.com. 

"Двойките все още обожават да се хранят у дома и виждаме, че те често искат подаръци, като домакински уреди и кухненски пособия," казва Емили Форест, директор Комуникации в Zola.  

Около 75% от двойките, които използват услугите на Zola, заделят и паричен фонд, така че не е рядкост те да искат от гостите си и пари в брой.  

Експертите от Zola обаче забелязват, че младоженците стават все по-конкретни относно желанията си и сега, всъщност, информират гостите си какво планират да си закупят. Средствата за жилище, например, са се удвоили от 2019 г. насам, според Форест.  

Освен паричните подаръци, от Zola отчитат ръст и на двойките, които молят за подаръци, свързани с пътуване.