Високите разходи за живот карат хората да протестират по улиците срещу осакатяващите цени. BBC картографира всички докладвани демонстрации, свързани с горивата, от януари 2021 г., разкривайки огромно увеличение на протестите тази година.

Разходите за гориво засягат много аспекти от ежедневието - лично пътуване, транспорт на стоки, енергия за електричество и отопление.

Демонстранти по целия свят призоваха за промяна, съобщава darik.bg. Те настояха бензинът да стане по-достъпен или изобщо достъпен.

Всички те са участвали в мирни протести и са атакували правителства. Някои са платили още по-висока цена.

Битки за гориво

16-годишната Хадиджа Бах стояла на верандата на дома си, когато била простреляна.

Къде бензинът по света е най-скъп и най-евтин?

В продължение на дни Хадиджа наблюдавала нарастващи тълпи от демонстранти, събиращи се само на метри от къщата й в източната част на столицата на Сиера Леоне, Фрийтаун.

На 10 август обаче протестите прераснали в насилие. Докато въоръжената полиция се сблъсква с протестиращите, куршум уцелва Хадиджа. Тя се свлича на земята и загива почти веднага.

Защо всичко у нас поскъпва?

Майка й, Мария Сесай, все още се бори да се примири със смъртта на дъщеря си. Ученичка в местното средно училище, Хадиджа мечтала един ден да стане медицинска сестра.

„Толкова съм тъжна. Борех се толкова много, за да отгледам дъщеря си, а сега вече я няма. Изпитвам толкова много болка", казва майка й.

Подобно насилие не е било наблюдавано в тази малка западноафриканска нация от години. Този път то било предизвикано от рекордните цени на горивата.

През месец август при жестоки сблъсъци в столицата загинаха 25 души, включително петима полицаи. От март цената на горивото в страната почти се е удвоила - от 12 000 леона ($0.86) за литър до рекордните 22 000 леона ($1.58) през юли.

През юли централната банка въведе нови банкноти - премахна три нули от Леоне, в опит да възстанови доверието в засегнатата от инфлацията валута.

В крайна сметка, насилието беше овладяно, след като властите обявиха комендантски час в целия град. Интернетът също беше спрян, за да се попречи на протестиращите да общуват и да организират нов митинг.

Президентът на Сиера Леоне Джулиус Маада Био по-късно обяви протестите за насилствен опит за сваляне на правителството му. Въпреки това много жители оспорват това, като казват, че са излезли на улиците, за да протестират срещу нарастващите цени на горивата и храните.

Сиера Леоне обаче далеч не е сама в борбите си с растящите цени и протестите срещу цената на живота.

Световна бензинова криза

Чрез анализиране на данни за демонстрации в световен мащаб, събрани от проекта за данни за местоположението на въоръжените конфликти и събитията (Acled), BBC установи, че между януари и септември тази година хора в повече от 90 страни и територии са излезли на улицата заради цените на горивата.

Ла Стампа: Европа е застрашена от „хлебен бунт“

Една трета са държави, които изобщо не са правили протести срещу горивата през 2021 г. Например Испания не е правила такива през 2021 г., но там са се случили 335 отделни митинги само през март тази година.

Освен Антарктида, нито един континент не е останал свободен от протести за гориво през последните девет месеца.

В Индонезия е имало повече от 600 протеста срещу бензина досега тази година в сравнение с едва 19 през 2021 г. В Италия имаше над 200 през първите осем месеца на 2022 г. в сравнение със само два през миналата година, а в Еквадор се състояха над 1000 протеста срещу гориво само през месец юни.

Най-изненадващо за Хенри Уилкинсън, главния офицер от разузнаването на Dragonfly - служба за сигурност и разузнаване, е мястото, където се случват протестите.

„Това, което е необичайно този път, е, че виждаме протести на места, които обикновено не са предразположени към протести. Войната в Украйна има огромно непропорционално въздействие. Разрешаването на конфликта би облекчило значително световната криза“, казва той.

Причини за повишенията

Войната в Украйна е само един от многото фактори, които повишават глобалната цена на горивата.

Суровият петрол беше по-евтин в началото на пандемията от COVID, тъй като много предприятия временно затвориха и търсенето на енергия се срина. Тъй като животът се върна към „новото нормално“ обаче и търсенето на енергия се увеличи, доставчиците се борят да се справят с търсенето, което повиши цените.

Щатският долар е най-висок за всички времена спрямо други основни валути - паунда, еврото, китайския юан и японската йена. Петролът, използван за производство на бензин, се заплаща в щатски долари. Така че слабата местна валута спрямо долара прави горивото още по-скъпо.

И накрая, украинско-руският конфликт доведе до това, че много страни обявиха забрана за внос на руски петрол. Това означава, че търсенето на друг петрол от други производители се е повишило, което води до по-високи цени.

От икономически до политически колапс

От всичките 92 държави и територии, в които има граждански вълнения заради цените на горивата, Шри Ланка влезе в международните заглавия по-рано тази година, след като масови протести поставиха правителството на колене и доведоха до свалянето на бившия президент Готабая Раджапакса.

С едни от най-високите нива на инфлация навсякъде в Азия, жителите на Шри Ланка страдат от голяма криза на разходите за живот, тъй като цените на горивата, храната и лекарствата продължават да растат.

Железопътна стачка заплашва икономиката на САЩ

48-годишната Вимала Дисанаяка управлява щанд за зеленчуци в предградието на висшата класа Thalawathugoda в Коломбо. Тя казва, че семейството й сега живее на "изпарения".

„Цените на всичко се повишиха. Разходите ни за живот растат, но доходите ни не са се променили“, казва тя.

„Имам три деца и автобусните билети се увеличиха толкова драстично, че сега струват 100 рупии (0.27 долара) на дете, за да отиде на училище. И така, това са 600 рупии (1.65 долара) и за тримата всеки ден.“

Die Welt: ЕС го чака упадък по сценария на Древен Рим

Вимала казва, че вече не може да си позволи да зарежда малкия си камион с бензин, за да превозва продукцията си до и от пазара. Вместо това тя трябва да ползва обществения транспорт или да споделя транспорт с други доставчици.

„Цените са толкова високи, клиентите ми не искат да харчат много. Хората, които преди са купували 500 грама или килограм зеленчуци, сега искат 100 грама или 250 грама. А тези, които идваха с кола или мотор, сега идват пеш или използват велисопеди."

Не му се вижда краят

Докато правителствата по света се борят да намерят решения за икономическите кризи в своите страни, протестите продължават, но за някои това струва много.

Проучване на BBC установи, че през последните девет месеца повече от 80 души са загубили живота си поради протести срещу цената на горивата. Това включва хора от Аржентина, Еквадор, Гвинея, Хаити, Казахстан, Панама, Перу, Южна Африка, както и Сиера Леоне.

Във Фрийтаун спокойствието се върна по улиците и повечето търговци отново отвориха магазините си, но за бащата на Хадиджа Абдул и цялото му семейство животът вече никога няма да бъде същият.

„Дъщеря ми беше толкова умно и обещаващо дете. Сега я няма“, казва той.