Робърт Райс е основател и главен изпълнителен директор на CEO Forum Group и водещ на радиопредването “The CEO Show”, в което през последните 15 години е интервюирал над 1 000 ръководители на водещи компании в света.

Тези лидери имат различно минало и са управлявали много различни компании - от Procter & Gamble през Dunkin Brands до LinkedIn. Всички те обаче споделят едно и също мнение за едно нещо – най-добрия тип служител.

Въз основа на разговорите на Райс, най-успелите хора, които се издигат до върха, са определяни от ръководителите като “трансформиращи служители”. Те правят четири неща, които им помагат да трансформират и компанията, и себе си. Ето и кои са те: 

1. Нагърбват се със задачи, които никой друг не иска

През 2013 г. Робърт Санчес става главен изпълнителен директор на Ryder System - компания, предлагаща решения в сферата на транспорта и веригите на доставки.

Санчес, който работи в компанията от близо 30 години, отдава успехите си на своя ентусиазъм да се впуска в различни проекти, дори и те да са извън непосредствения му набор от умения. Това прави така, че той да изпъква сред останалите.

“Винаги поемах нови задачи,” казва Санчес пред Райс. “Станах известен като човек, който решава проблеми и получавах все повече задачи, които ми помагаха да напредвам в кариерата.”

Лори Фуше, която е заемала поста главен изпълнителен директор на Fireman’s Fund Insurance Company и Prudential Group Insurance, има сходна философия: “Винаги избирам най-трудната задача,” казва тя.

 2. Те прилагат прозрения, които научават от други индустрии

Главният изпълнителен директор на Whole Foods Джон Маки е съгласен с твърдението, че любопитството е ценна черта. Дори и да не е свързано с неговата собствена индустрия, казва той. “Аз се опитвам да науча нещо от всяка ситуация или човек, с когото се срещам.”

Бил Роуди изгражда MTV International от нулата по времето си на главен изпълнителен директор. Той казва, че опитът му от Военната академия в Уест Пойнт и службата му във военновъздушните сили му помагат да разбере как да организира малки екипи, които могат да посещават други държави и да развиват присъствието на MTV.

Най-добрият ми начален съвет е да поддържате текущ списък с всяко страхотно клиентско изживяване, което имате. Определете какво ви е впечатлило най-много. Задайте си въпроса: „Как мога да приложа това към настоящата си работа и индустрия?“, казва той.

3. Те прилагат уменията си да изслушват

Почти всички главни изпълнителни директори, с които разговаря Райс, посочват уменията за сътрудничество като една от най-желаните черти у един служител. Успешното сътрудничество обаче е невъзможно, освен ако всички участници занаят как да слушат активно.

Генерал Джо Роблес е пенсионираният главен изпълнителен директор на USAA - една от водещите компании за финансови услуги в САЩ. “В армията се научавате как наистина да изслушвате,” казва той.

“Нарочно не ви позволяват да говорите едновременно по радиостанцията, защото така се прекъсвате.” Това, което започва като тактическа необходимост, го превръща в по-добър лидер.

Въпреки че не можете да контролирате човек, който прекъсва другите, това, което можете да направите, е да научите нещо от ситуацията. Дъг Конант е натоварен със задачата да съживи една западаща марка, когато става главен изпълнителен директор на Campbell Soup Company.

В разговора си с Райс той казва, че добрите идеи може да изскочат отвсякъде. Така че вместо да се обиждам “всеки път, когато някой ме прекъсваше, аз гледах на това като на положителна възможност,” казва той. “Спирах и слушах с цел да науча нещо, тъй като разбирах, че това е важен въпрос за човека отсреща.”

4. Вместо само да представят даден проблем, те предлагат и решения за него

Всеки главен изпълнителен директор, с когото е разговарял Райс, е преживявал следния сценарий – служител идва при него с проблем и пита как би трябвало да го разреши.

Не бъдете този човек. Лидерите ценят решенията. Вместо само да представяте проблема, кажете: “Имаме този проблем, но мислех по въпроса и ето какво можем да направим, за да го разрешим".

Когато поемате нови задачи, учите се от други индустрии и практикувате активно изслушване, ще станете по-добри в решаването на проблеми.

В резултат на това ще се превърнете в трансформиращ служител.