Политическите и икономическите кризи обикновено се дължат на множество причини. Но в момента проблемите произтичат от един основен фактор - нарастващите разходи за живот.

Във Великобритания премиерът Лиз Тръс е изправена пред призиви да подаде оставка след само шест седмици на поста заради спорния ѝ план за намаляване на данъците. Икономистите предупредиха, че мерките, предложени от Тръс, ще ускорят инфлацията и ще предизвикат икономически хаос. Европа се готви за рязко покачване на разходите за енергия тази зима. В САЩ Федералният резерв обмисля по-агресивни стъпки за овладяване на инфлацията, но действията му също могат да причинят рецесия. 

Проблемът с инфлацията обаче не е универсален навсякъде по света, а по-скоро може да се разглежда като две свързани кризи, пише The New York Times. В първия случай глобалните смущения, предизвикани от пандемията от COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна накараха инфлацията да скочи в целия свят. Във втория някои страни, особено Съединените щати, влошиха инфлацията допълнително сами за себе си чрез вътрешни политически решения.  

От 2020 г. до началото на 2022 г.  пандемията и последиците от нея създадоха турбуленции по веригата за доставки и скок в търсенето на определени стоки и услуги. Този дисбаланс предизвика увеличение на цените. От миналата година до началото на 2022 г. цените в САЩ се покачваха по-бързо, отколкото в повечето страни по света. Но инфлацията в ЕС и Великобритания вече изпреварва тази от другата страна на Атлантика. 

Това се случи, след като войната в Украйна създаде различни смущения. Руската инвазия затвори износа на една от световните житници и повиши цените на храните. А западните санкции в отговор на войната отрязаха Европа от руския петрол и газ, на които континентът разчиташе в голяма степен през последните години. В резултат на това цените на енергията в световен мащаб също се повишиха.

Европа се оказа е най-силно засегната от тези процеси. Войната се отрази на разходите за енергия в други части на света, но страните, които са по-малко зависими от руския петрол и газ, се адаптираха по-бързо. 

Предизвикателството пред Европа сега е намирането на алтернативни източници на енергия, както и изграждането на инфраструктура, тъй като пренастройването на тръбопроводите и терминалите, предназначени за руски нефт и газ, ще отнеме време.

Дори държавите с по-големи буфери от шока в доставките предприемат стъпки за справяне с цените на енергията. Министерството на енергетиката на Съединените щати, например, планира да освободи още 15 милиона барела петрол от стратегическите си резерви.

Първоначалният инстинкт на политиците по време на пандемията беше стимулирането на икономическия растеж. За да попречат на COVID-19 да предизвика дълбока рецесия, те въведоха облекчителни мерки, но в някои случаи те може би са отишли твърде далеч. Целта на пакетите от стимули е да повишат разходите и търсенето, поддържайки икономиката, но ако предлагането не може да се справи с новото търсене, цените започват да растат.

След като въведоха паричните стимули, централните банки реагираха бавно, когато трябваше да ги прекратят, вярвайки, че инфлацията ще намалее, когато въздействието на пандемията избледнее. В резултат на това инфлацията започна да се увеличава неудържимо, припомня The New York Times. 

В САЩ икономическата криза е комбинация от двата проблема. Страната е похарчила най-много от всички страни в света за икономическите стимули, което вероятно ще доведе до твърде голямо търсене и след това до по-лоша инфлация. И през по-голямата част от 2021 г. Федералният резерв гледаше на нарастващите цени като на временно явление.

Австралия - страната на рекордите

Тази комбинация от свръхстимули и бездействие на централната банка може да обясни защо в САЩ темповете на инфлация бяха едни от най-високите до нахлуването на Русия в Украйна.

Всъщност, ако не беше войната, САЩ може би все още щяха да са по-зле от останалите. Основният индекс на инфлацията, който изключва волатилните стоки като храните и енергията, все още е по-висок в Щатите, отколкото в повечето останали държави. Американският пазар на труда остава "горещ", с необичайно голям брой свободни работни места. Това са проблемите, с които Фед се опитва да се справи, без да причинява дълбока рецесия.

Изданието обобщава, че инфлацията е глобален проблем. Но докато в Европа причините, както и възможните решения, са свързани основно с предлагането, то в САЩ те произтичат по-скоро от търсенето.