Британският премиер Лиз Тръс обяви, че ще подаде оставка само шест седмици след като бе назначена на поста, съобщава Ройтерс. 

Основната причина за решението ѝ е икономическата програма, която предизвика шокова реакция на финансовите пазари и разделение в средите на управляващата Консервативна партия.

През следващата седмица се очаква да бъдат проведени нови избори за лидер на партията, който трябва да смени Тръс. Това ще я превърне и в най-кратко управлявалия министър-председател в историята на страната. Преди това рекордът се държеше от Джордж Канинг, който е служил на поста 119 дни през 1827 г. до смъртта си.

"Тази сутрин се срещнах с председателя на Комитета 1922, сър Греъм Брейди. Съгласихме се, че ще има избори за ръководство, които да завършат през следващата седмица. Това ще гарантира, че ще продължим да изпълняваме фискалните си планове и ще поддържаме икономическата стабилност и националната сигурност на нашата страна. Ще остана като министър-председател, докато не бъде избран приемник", заяви днес Лиз Тръс.

Консервативните законодатели я призоваха да се оттегли, след като тя беше принудена да отхвърли по-голямата част от икономическата си програма, чието представяне доведе до срив на паунда и цената на държавните облигации.

Тръс избра бившия министър на здравеопазването Джереми Хънт за свой нов министър на финансите и се опита да пренастрои администрацията си, но в сряда нейните депутати се обърнаха един срещу друг и друг висш министър подаде оставка.

Консерваторите в британския парламент смятат, че нейните най-вероятни наследници са или нейният съперник в ръководството, бившият финансов министър Риши Сунак, или Пени Мордаунт, която стана трета в надпреварата за следващ министър-председател само преди шест седмици.