Австрийският милиардер Дитрих Матешиц почина на 78-годишна възраст в неделя, а неговата компания Red Bull обяви тъжната вест на своя сайт. 

Успоредно с компанията, Матешиц е създател на цялата индустрия на енергийните напитки в западните държави. Той се запознава с този тип продукти, докато пътува до Азия като маркетинг директор на германската фирма за потребителски продукти Blendax през 80-те години на миналия век. 

През 1987 г. той създава Red Bull в партньорство с тайландския бизнесмен Шалео Йовидя, а напитката, която произвеждат, наподобява сиропираните сладки азиатски питиета, само че в газиран вариант и в емблематичната синя и сребриста кутия, превърнала се в един от символите на компанията. 

Освен с енергийните напитки, дейността на Red Bull е тясно свързана и с екстремните спортове, тъй като компанията спонсорира състезания по сърф, Формула 1, офроуд надпревари, колоездене и др. 

Базираната в Австрия корпорация има приходи от близо 8 милиарда долара през 2021 г. и е продала 9.8 милиарда кутии Red Bull. Forbes определя състоянието на Матешиц на малко над 20 милиарда долара. 

Непосредствено преди да си отиде от този свят, австриецът е 71-ият най-богат човек в света. Неговият бизнес партньор Шалео Йовидя почина през 2012 г., а синът му Чалърм управлява семейния бизнес с 51% дял в Red Bull, който се оценява на 24.7 милиарда долара.

Матешиц притежава и състезателния отбор от Формула 1 Red Bull Racing. През 2003 г. той купи остров Лаукала във Фиджи от семейство Форбс и го превърна в луксозен курорт от супер висок клас със само 25 вили, които се отдават под наем.  

През 2013 г. Forbes съобщи, че Матешиц е похарчил 1.7 милиона долара за екстремна подводница, която гостите му в Лаукала могат да използват. В Австрия той притежава и центъра за събития Hangar-7, разположен на територията на летището в Залцбург, където се помещава неговата историческа колекция от самолети Flying Bulls.

Матешиц живееше в Залцбург с дългогодишната си приятелка. Той има един-единствен син - Марк Герхардтер, роден през 1993 г.