Щатският долар поевтинява спрямо останалите основни валути днес, докато британският паунд се прицели в достигнатите по-рано през месеца върхове, след като стана ясно, че Риши Сунак ще бъде следващият премиер на Великобритания, който ще се опита да възстанови стабилността в страна след годините на политически и икономически сътресения.

Британският паунд поскъпваше с 0.3% до 1.13170 долара малко по-рано днес, насочвайки се към достигнатия на 5 октомври връх за месеца от 1.1493.

Вчера щатските борсови индекси продължиха ръста си от края на миналата седмица, а европейските индекси също записаха повишения, след като признаците за охлаждане на щатската икономика породиха надежди, че Федералният резерв ще забави темпа на повишение на лихвите.

Индексът Dow Jones Industrial Average вчера се повиши с 1.34%, S&P 500 добави 1.19%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 0.86% нагоре.

Бизнес активността в САЩ се свива в четвърти пореден месец през октомври, което предполага, че поредицата от увеличения на лихвите от страна на Фед има желания ефект. 

Пазарите все още очакват повишение на лихвите със 75 базисни пункта следващия месец, но ограничиха прогнозите си за подобен ход и през декември.

Следващото заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) е тази седмица, като финансовата институция също се очаква да повиши лихвите със 75 базисни пункта.

На суровинните пазари златото поскъпва с 0.1% до 1 650.6 долара за тройунция, докато цената на петрола от сорта брент остава без промяна на ниво от 93.2 долара за барел.