“В САЩ 60% от рисковите капиталисти са управлявали компании,” казва Стен Тамкиви. “В Европа този дял е едва 8%.”

Тамкиви е съосновател на Plural Platform - фонд за рисков капитал, който използва опита и знанията на онези, които вече са изградили и управлявали успешни бизнеси за създаването на опция за финансиране с добавена стойност основно за европейски стартъп компании. Ключовата цел тук е създаването на скалируема платформа за рисков капитал (VC).

Какво означава това на практика?

Самият Тамкиви е бил част от ръководния екип на Skype, когато компанията прохожда. Той се присъединява към нея около 18 месеца след създаването й, а след това съосновава софтуерната компания Teleport.

Заемал е редица ръководни и консултантски длъжности, докато същевременно е бил активен инвеститор и видна фигура в екосистемата на иновациите в Естония.

През юни тази година Тамкиви, Йън Хогарт, Таавет Хинрикус и Калед Хелиуи - всичките основатели и ръководители с опит от технологичната индустрия, създават Plural като фонд за инвестиции на ранен етап. Започвайки от тази основа, те се надяват да насърчат повече предприемачи да се включат като инвеститори с разрастването на проекта.

В Европа има все повече местни и регионални VC-та, така че различава ли се по нещо Plural?

“Разговаряли сме с много основатели на стартъп компании и сме им задавали въпроса кои са най-полезните им инвеститори,” казва Тамкиви. “Често това е инвеститорът, който може да окаже подходящата помощ в подходящия момент.”

В тази връзка, инвеститорите от Plural възнамеряват да бъдат на разположение, когато има нужда от практическа помощ. Това не е нещо, с което рисков капиталист без опит в стартираща компания непременно би се заел.

Трябва да се каже обаче, че те могат да използват и техните контакти, за да намерят експертна помощ от друго място.

Походът на ненаемаемите 

Екипът от предприемачи инвеститори на Plural се очаква да подкрепа четири до пет сделки годишно, като отделните хора в групата ще се заемат с проектите, които особено много им допадат или с които са ангажирани.

Предвид факта, че се изисква висока степен на ангажираност, Тамкиви признава, че Plural вероятно не е за всеки. Той обаче вижда определен тип предприемачи, които ще се възползват от възможността да запретнат ръкави и да се включат.

Той обича да описва предприемачите инвеститори на Plural като “ненаемаемите.” Иначе казано, това са хора, които не са склонни непременно да заемат някаква корпоративна позиция или дори дългосрочна позиция в стартъп компании, но които се наслаждават на практическото участие в процеса по подпомагането на изграждането на млади компании.

Той очаква някои да се заемат изцяло с Plural, а други да подходят по-предпазливо на първо време, включвайки се в няколко сделки, за да видят дали концепцията съвпада със собствените им наклонности и амбиции.

Способността на Plural да привлича инвеститори ще помогне на фонда да реализира амбицията си за предоставяне на скалируема платформа за рисков капитал. Платформа, която ще се разраства с присъединяването на повече инвеститори, които ще идват със своя опит и знания. 

Инвестиционна стратегия 

Какво обаче ще означава това по отношение на инвестиционната стратегия? Заради риска от стереотипи предприемачите може да бъдат мнителни. Така че е възможно да се създаде платформа с последователна стратегия около група от хора, които може да имат много различни и ясно изразени възгледи за това какво представлява добрата компания или инвестиция. Според Тамкиви, Plural е доста гъвкава на този фронт.

“Нямаме ясно написани правила,” казва Тамкиви. Вместо това инвестицията вероятно ще отразява интересите на партньорите. Самият Тамкиви е особено концентриран върху Web3 и предвожда инвестициите в Ready Player Me (готови за метавселената аватари), NFTPort и Koos. Изкуственият интелект, обществото и климатът са сред интересите на останалите партньори.

Фокусът върху европейските компании също е важен, най-вече защото онлайн светът се върти около Web2 и Web3 и един изцяло нов свят от сайтове, базирани на блокчейна, незаменяемите токени, децентрализираната собственост и разбира се - метавселената.

Тамкиви казва, че има възможност за разработването на европейски модел - някъде между доминирания от големите технологични компании Meta и Google интернет и китайския модел, при който има висок дял държавно участие, а оттам и опасения относно поверителността.

Има обаче много работа за вършене не само по изграждането на инфраструктурата за Web3, а и относно разбирането на това как новосъздаденият интернет ще обслужва своите потребители.

Това е предизвикателство за инвеститорите и предприемачите за месеци и години напред.