Създаването на добро първо впечатление може лесно да се обърка, независимо дали защото се чувстваме несигурни или просто ни липсва самосъзнание. Езикът на тялото ни, тонът и способността да изслушваме влияят на това как другите оформят първите си мисли за нас.

Като журналист и лектор Селест Хедлий отделя години в изучаването на това как общуват успелите хора.

Ето четири неща, които хората, създаващи добро първо впечатление, никога не правят, дори и когато са нервни:

1. Те никога не се фокусират само върху себе си

Една от най-често срещаните грешки е да прибързваме и да говорим за себе си. Това е разбираемо. Искаме да впечатлим другия, така че започваме да говорим за нашите постижения, интереси, преживявания.

Това обаче може да има обратен ефект. Например, случва се хора да произнасят грешно името ви, защото не са внимавали първия път или пък да задават въпроси, на които вече сте отговорили.

Хора, които са най-добри в общуването, имат за цел да слушат какво казва отсрещната страна и да се ангажират в това, вместо да фокусират цялото внимание върху себе си.

2. Те никога не се опитват да бъдат забавни без контекст

Невъзможно е да прогнозирате дали шегата ви ще предизвика смях или просто ще бъде подмината, преди наистина добре да сте опознали някого.

Това не означава, че не трябва да се опитвате да бъдете забавни. Хуморът може да бъде страхотен инструмент за отслабване на напрежението или за излизане от неловка ситуация. Ключовото в случая е да използвате положителен, а не отрицателен хумор.

Ако кажете нещо, което другият човек не намира за забавно, признайте това с едно обикновено: “Съжалявам, предполагам тази шега не се прие добре.”

3. Те никога не завързват контакти, без да са се подготвили предварително

Това важи най-вече, ако знаете, че ви предстои да се срещнете с важен човек, като високопоставен ръководител или нов шеф.

Ако ви предстои да посетите събитие, за което можете да видите списъка с гостите предварително, набележете си няколко души, с които бихте искали да се запознаете. Подгответе се да преминете отвъд незначителните разговори и да персонализирате комуникацията.

След това задайте въпроси, които са уникални по отношение на опита на съответния човек или нещо, което ви свързва и продължете в тази насока. Може би имате конкретен въпрос, свързан с неговата сфера на компетентност или пък сте почитател на книга, която е написал.

4. Те никога не очакват най-лошото

При общуването с хора е лесно да подминете потенциалните ползи и да се съсредоточите върху всички неща, които биха могли да се объркат.

Запознанството с хора може да бъде малко неловко и може да допуснете грешки. Ако обаче не очаквате идеално представяне, е по-малко вероятно да премисляте прекалено много и да бъкате думите си.

Бъдете реалисти и мислете позитивно. Ако се забавлявате, е по-вероятно другите да прихванат от вашата енергия и да усетят вашия ентусиазъм.