Световният ден на веганите се отбелязва всяка година на 1 ноември от веганската общност по целия свят. Денят подчертава практиката на спазване на веганска диета, която не съдържа животински продукти.

На Световния ден на веганите хората се насърчават да водят вегански начин на живот, за който се смята, че подобрява здравето, защитава благосъстоянието на животните и насърчава опазването на околната среда.

Произходът на празника датира от 1 ноември 1994 г., когато е създаден Световният ден на веганите, за да се отбележи 50-ата годишнина от основаването на Веганското общество, създадено през 1944 г.

Unsplash

Какво, всъщност, е веганството?

Веганството е начин на живот, при който не се консумират храни от животински произход, като месо, мляко и млечни продукти, яйца, риба и други.

Много вегани бойкотират също и дрехите и други продукти, чието създаване предполага експлоатация на животни.

Защо хората стават вегани?

Има три основни причини, поради които карат хората да избират веганството: подобряването на здравето, спасяване на животни и опазване на планетата.

Скорошни проучвания установяват, че растителната диета може да намали шансовете за развитие на някои видове рак и диабет тип 2. Веганската диета сваля нивата на кръвното налягане и холестерола.

Всеки веган спасява живота на 30 животни годишно

Всеки ден по света се убиват над 150 милиона селскостопански животни. 99% от отглежданите животни за месо и други изполвани от човека продукти прекарват целия си живот затворени в клетки.

Веганството е добро за околната среда

Животновъдството и неговите странични продукти са отговорни за 51% от всички емисии на парникови газове в световен мащаб, както и за до 91% от унищожаването на тропическите гори на Амазонка.

Unsplash

Веганството може да реши проблема с глада в световен мащаб

Изследвания показват, че бихме могли да изхраним още 4 милиарда души, ако отглеждаме култури директно за човешка консумация, вместо да храним с тях животни, които впоследствие да консумираме.

Рибата ще изчезне от океаните до 2048 г.

Животновъдството създава океански мъртви зони поради свръхулов, замърсяване и изменение на климата, разрушаващи морските екосистеми. Учените очакват океаните да останат без риба до 2048 г., освен ако не променим хранително-вкусовата индустрия.

Растителната диета повишава метаболизма

Метаболизмът на хората, които спазват растителна диета, изгаря калориите средно с 16% по-бързо от метаболизма на консумиращите месо.

Терминът „веган“ е на по-малко от 100 години

Терминът „веган“ е измислен от британския активист за правата на животните Доналд Уотсън през 40-те години на миналия век. „Веган“ описва философията, според която животните не трябва да бъдат експлоатирани и наранявани за храна или други цели.

Растителната диета също осигурява протеини

В природата има изобилие от растителни протеини: боб, нахут, леща, тофу, темпе, соя и сейтан са само няколко от вариантите.

В наши дни съществува веган версия на почти всеки продукт. С нарастването на търсенето все повече и повече компании пускат веганско месо, млека и сирена без млечни продукти.

Известни вегани

Едни от най-известните вегани в света са Майк Тайсън, Жизел Бюндхен, Винъс Уилямс, Памела Андерсън, Ариана Гранде и други.