Американският рапър Diddy, чието истинско име е Шон Комбс, вече официално е част от клуба на милиардерите, съобщава електронното издание Entrepreneur. 

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Bad Boy Entertainment зае второто място в класацията на най-богатите хип-хоп изпълнители в Северна Америка.

Доскоро тази позиция се държеше от Кание Уест, който вече е известен като Ye, но неговото нетно богатство се понижи рязко след антисемитските му коментари, които доведоха до прекратяването на няколко от неговите рекламни партньорства, включително и с германския спортен гигант Adidas.

Джей Зи оглавява списъка на най-богатите рапъри с приблизителна стойност на личните активи от 1.5 милиарда долара.

Entrepreneur припомня за конфронтацията между Diddy и Ye в Instagram по повод тениските на Ye с надпис „White Lives Matter“.

На каква стойност са активите на Diddy?

След десетилетията, прекарани в музикалната индустрия, а след това и в сферата на предприемачеството, американският рапър придобива впечатляващо състояние, което се оценява на около 1 милиард долара.

Шон Комбс дължи по-голямата част от състоянието си на своята марка водка Ciroc, в която дял има и Jay-Z. Партньорството на марката с производителя на напитки Diageo генерира 60 милиона долара годишно за предприемача.

Diddy притежава и половината от дестилерията за текила DeLeón, и е мажоритарен акционер в телевизионния канал Revolt. 

Междувременно, той продължава да печели хонорари и от своя музикален каталог, който включва 6 албума и 72 сингъла.

Как започва бизнесът на Diddy?

Diddy основава Bad Boy Entertainment през 1993 г. Там той продуцира няколко топ изпълнители от 90-те години на миналия и първото десетилетие на 21-ви век, включително Биги Смолс и Мери Джей Блайдж. През 1994 г. Diddy договаря сделка за 15 милиона долара, за да бъде придобит от Artista Records.

Той издава шест албума и печели две награди Грами през 1997 г. за своя дебют No Way Out, който се продава в над 7 милиона копия в САЩ.

През 1998 г. той основава своята модна линия за облекла Sean John, която продава на Global Brands Group през 2016 г. Той обаче откупува обратно марката през 2021 г. за 7.5 милиона долара.