Основните щатски борсови индекси вчера записаха понижения, като Dow Jones Industrial Average изгуби 0.5%, S&P 500 се понижи с близо 1.1%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 1.7% надолу.

Над представянето им натежа взетото в сряда решение от страна на Федералния резерв за поредното увеличение на лихвите с 0.75 процентни пункта, както и коментарът на председателя на централната банка на САЩ Джеръм Пауъл, който намекна, че евентуална промяна в паричната политика може би е по-далече, отколкото трейдърите очакват.

По-късно днес се очакват данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които ще предоставят на инвеститорите по-ясна представа за състоянието на икономиката и за това колко работа има още пред себе си централната банка, за да свали инфлацията.

Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Dow Jones, са, че щатската икономика е създала средно 205 000 нови работни места през миналия месец и че безработицата остава без промяна на ниво от 3.5%.

Основните щатски индекси са на път да приключат седмицата с понижения. Dow Jones губи 2.62% след края на вчерашната седмица и предстои да сложи край на четириседмичната си печеливша серия.

S&P и Nasdaq губят 4.64% и 6.84%, респективно, и ще прекъснат повишенията си в две поредни седмици. Технологичният Nasdaq пък е на път да отчете най-лошото си седмично представяне от януари 2022 г.

На валутните пазари британският паунд поскъпва с 0.1%, до 1.1170 долара, след като вчера поевтиня с 2%, след като Централната банка на Англия обяви, че вдига основната си лихва с най-много от 1989 г., но предупреди, че се очертава дълга рецесия.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от други основни валути, нарасна до 112.90, след като скочи с 0.8% и докосна близо двуседмично дъно от 113.15.

При суровините цените на петрола възстановиха част от загубите си от вчера.

Фючърсите на щатския лек суров петрол (WTI) поскъпват с 0.59%, до 88.69 долара за барел, а брентът отчиташе ръст в цената от 0.52% до 95.16 долара за барел. Брентът поевтиня с 1.5% в предходната сесия.

Цената на златото остава почти без промяна, но металът е на път да запише поевтиняване във втора поредна седмица вследствие на по-скъпия долар и паричната политика на Фед.