Новият собственик на Twitter Илон Мъск е информирал служителите, че слага край на дистанционната работа и че за компанията предстоят "трудни времена ".

В имейл до служителите собственикът на платформата е заявил, че се очаква служителите да работят най-малко по 40 часа седмично от офиса, информира Bloomberg.

Мъск също така казва, че "няма как да подслади посланието", че забавящият се ръст на световната икономика ще засегне рекламните приходи на Twitter.

Базираната в Сан Франциско компания информира служителите си през май 2020 г., че могат да работят от вкъщи "завинаги", ако искат, защото от компанията смятат, че мерките й за дистанционна работа по време на блокадите заради COVID-19 са били успешни.

Мъск обаче не е почитател на дистанционната работа, като по-рано през годината написа в Twitter, че "всичките тези приказки за оставане у дома по време на COVID-19 подведоха хората да си мислят, че всъщност няма нужда да работят усилено."

През юни Мъск, който е главен изпълнителен директор и на Tesla, информира служителите на производителя на електромобили, че дистанционната работа вече не е приемлива в компанията.

Подобно на Tesla, предприемачът е информирал служителите на Twitter, че лично ще одобрява изключения за тези, които искат да работят дистанционно.

Най-богатият човек в света вече обяви, че половината служители на Twitter ще бъдат освободени, след като придоби компанията в сделка на стойност 44 млрд. долара.

Мъск заяви, че няма избор, тъй като компанията губи по 4 млн. долара на ден. Той обвини "активистки организации, които оказват натиск върху рекламодателите", за "огромния спад в приходите ".

Съкращенията и яростната защита на свободата на словото от страна на Мъск доведоха до спекулации, че Twitter може да размие усилията си за модериране на съдържанието, пише BBC.

Мъск обаче твърди, че подходът на платформата в това отношение остава "абсолютно без промяна".

Вчера няколко от ръководителите в Twitter напуснаха компанията. Главният директор по информационната сигурност Лий Киснър заяви, че те са взели "тежкото решение" да напуснат компанията.

Като част от промените в социалната медия Мъск планира да позволи на потребителите да си купуват т.нар. синя значка срещу 8 долара на месец.

В имейла си до служители Мъск казва, че иска абонаментите да съставляват половината от приходите на Twitter.

В сряда президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че отношенията на Мъск с чужди държави "си заслужава да бъдат разгледани", след като беше попитан дали собственикът на Twitter представлява заплаха за националната сигурност и дали това, че Саудитска Арабия му е помогнала за сделката, трябва да бъде разследвано.

"Не намеквам, че той прави нещо неуместно. Всичко, което казвам, е, че си заслужава да се разгледа," каза Байдън.

Саудитският принц Алуалид бин Талал остава един от най-големите акционери в Twitter след придобиването на компанията от страна на Мъск.