Всички знаем, че основни неща, като балансирана и питателна диета, намаляване на приема на алкохол и достатъчно сън, носят само ползи за здравето ни в дългосрочен план.

Но има ли нещо друго, което можете да направите, за да „хакнете“ имунната си система?

Британският вестник Independent предлага пет трика за по-дълъг и здравословен живот:

1. Направете силовите тренировки част от ежедневието си

„Силовите тренировки са от съществено значение за поддържане на мускулна маса“, обяснява физиотерапевтът Сам Бхиде.

Мускулната маса започва да намалява след 30-годишна възраст, което може да причини скованост, мускулна и ставна слабост, болки в тялото, а също така да увеличи шансовете за сърдечно-съдови заболявания.

Изборът на силови трениворки ще ви помогне да намалите шансовете за ранна смърт от множество хронични заболявания, като диабет, рак и сърдечно-съдови проблеми, според Бхиде.

Проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, установява, че извършването на между 30 и 60 минути физическа активност за укрепване на мускулите всяка седмица е свързано с 10-20% по-нисък риск от смърт.

Ако посещението на фитнеса по-скоро ви се струва скучна работа, а не лесен лайфхак, как можете да направите силовите тренировки част от ежедневието си?

Бхиде препоръчва да добавите прости упражнения към рутината си. Например, вдигайте чантите с хранителни продукти с двете си ръце, за да укрепите мускулите на горната част на тялото си, когато пазарувате. Клякайте по десет пъти, докато зареждате пералнята, за да заздравите мускулите на краката си.

Ако не сте запознати със силовите тренировки, Бхиде препоръчва да започнете с упражнения със собствено тегло, след което да добавите и тежести.

Pixabay

2. Увеличете нивата на витамин D

Наличието на достатъчно витамин D в организма е „важно за вашето дългосрочно здраве, здравина на костите и имунна система“, казва доктор Нарендра Писал.

„Той играе роля за качеството на съня, енергийните нива, плодовитостта и настроението. Оптималните нива на витамин D помагат за предотвратяване на остеопороза. Освен това е силен съюзник в борбата с инфекциите, повишава енергийните нива, подобрява и психичното здраве.“

Писал казва, че „дефицитът на витамин D е често срещан и понякога не се диагностицира“, като симптомите включват „умора, мускулни болки и лош сън“. Ако имате подобни симптоми, вашият личен лекар може да ви направи кръвен тест за витамин D.

Ако имате ниски нива, което се случва при много хора през есенните и зимните месеци, тъй като по това време на годината няма достатъчно слънчева светлина, за да могат телата ни да произвеждат витамина, има лесно решение – да приемате добавки.

3. Четете книга

Кога за последно се „изгубихте“ в наистина добра книга? Четенето не само може да ви пренесе в друг свят, но е полезно и за вашето здраве.

Данните от проучване от 2017 г. сочат, че тези, които четат по 30 минути всяка вечер, преди да заспят, могат да се похвалят с 20% по-нисък риск от смърт, в сравнение с нечетящите.

„Четенето на книги е значително по-полезно от четенето на вестници или списания“, казва д-р Дебора Лий.

Защо книгата може да подобри здравето ви? Четенето разграничава мислите от тревогите ви, предизвиква усещане за спокойствие и релаксация и понижава нивата на хормона на стреса кортизол, както и на сърдечната честота, и на кръвното налягане.

Всъщност, четенето се разглежда като медитативна задача, което означава, че умът е фокусиран върху една дейност, което подобрява почивката и релаксацията.

4. Ограничете консумацията на животински продукти

„Един лесен трик, за да живеете по-дълго, е да се откажете от животинските продукти и да станете веган“, предлага Джъстин Бътлър, ръководител на изследванията във веганската благотворителна организация Viva!.

Консумацията на животински продукти, дори и в ниски нива, може да увеличи риска от болести, като сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак. Следователно, избягването на месо, риба, яйца и млечни продукти може да помогне за намаляване на риска от ранна смърт.

Бътлър цитира изследване от 2013 г., публикувано в списание JAMA Internal Medicine, което установява, че веганите имат 15% по-ниска смъртност, в сравнение с хората, които ядат месо.

Веганството, разбира се, не е подходящо за всеки, но си струва да помислите как можете да включите повече растителни ястия в диетата си - например да практикувате „понеделник без месо“ веднъж седмично.

Когато се придържате към диета на растителна основа, не забравяйте да променяте храните, които консумирате, за да сте сигурни, че си набавяте широка гама от хранителни вещества.

Избягвайки животински продукти, вие не само увеличавате шансовете си да живеете по-дълго, но ще се чувствате по-здрави и ще имате повече енергия.

Pixabay

5. Пийте повече зелен чай

Воденето на здравословен живот с балансирана диета и редовни упражнения е най-добрият начин да останете във възможно най-добра форма. Но ако искате допълнителен тласък за организма, можете да опитате да пиете повече зелен чай.

Зеленият чай се различава от черния, тъй като листата се обработват по различен начин. Той съдържа много по-големи количества полифеноли – растителни вещества с много здравословни свойства.

Доказано е, че зеленият чай помага за намаляване на сърдечните заболявания, оксидативния стрес и хроничното възпаление. Може също така да помогне в контрола на кръвната захар и за предотвратяване на деменция. Като цяло се смята, че консумацията му удължава живота.

Пийте три до пет чаши зелен чай на ден. Стоплете вода – не вряла, и оставете чая (или пакетчето) да се накисва в нея за две минути. Избягвайте обаче да го консумирате след 18:00 часа, тъй като кофеинът може да ви държи будни.