Много инвеститори все още търпят загуби за годината. Акциите обаче правят завръщане през последните няколко седмици, благодарение на надеждите, че инфлацията може би наистина е достигнала своя връх и Федералният резерв скоро ще забави темпото на повишение на лихвите. 

Индексът Dow Jones се повишава със 17% от края на септември, след като записа най-добрия си месец от 1976 г. Технологичният Nasdaq и по-широкият S&P 500 бележат повишения от 6% и 11%, респективно.

Индексът на страха и алчността на CNN Business, който включва седем индикатора на пазарните нагласи, дори показва признаци, на Алчност и не е далече от нивата на Екстремна Алчност. Това представлява сериозен обрат в сравнение с нагласите само преди месец, когато индексът бе в зоната на Екстремния Страх.

На какво се дължи голямата промяна в пазарните нагласи? Със сигурност, инвеститорите залагат на по-малки увеличение на лихвените проценти.

“Инвеститорите смятат, че инфлацията до голямата степен е достигнала своя връх, както и лихвените нива,” казва казва Никълъс Брукс от ICG. Според него дори да се наложи Фед да вдигне краткосрочните лихви, доходността по дългосрочните облигации е започнала да пада и може да продължи низходящото си движение.

Солидните в по-голямата си част финансови отчети за третото тримесечие (с изключение на технологичните компании) също помогнаха за подобряването на нагласите на трейдърите.

Анализатори също така очакват в момента приличен, ако не и зрелищен, ръст на печалбите от около 6% през 2023 г., според оценки на FactSet Research.

Фалитът на FTX и случващото се в сферата на криптовалутите също така на са оказали сериозен ефект върху пазара на акции, въпреки че книжата на Coinbase и на компаниите за добив на биткойни, като Marathon Digital и Riot Blockchain поевтиняха. Така че, проблемите може да се разпространяват на пазара на криптовалути, но това не се пренася в останалата част от финансовия сектор или в икономиката като цяло.

Има обаче опасения, че рязкото повишение на интереса към акциите може би е прекалено. От една страна, Брукс смята, че прогнозите за печалбите са прекалено оптимистични, особено ако повишенията на лихвите от страна на Фед доведат до икономически спад.

“Консенсусните прогнози за печалбите изглеждат прекалено високи, ако очакванията са да изпаднем в рецесия следващата година,” казва той.

Други посочват, че инвеститорите може би реагират прекалено оптимистично на последните данни за инфлацията. Ръстът на потребителските цени на годишна база през октомври, както и този на производствените цени бяха по-ниски от очакваното, но това си остават високи нива на инфлацията в исторически план.

Тъй като акциите поевтиняваха в периода януари – септември, някои инвеститори може сега да бързат да купуват въз основа (вероятно на погрешните) надежди, че най-лошото наистина е отминало.

Така че има една почти неистова лудост за завръщане към акциите.

“Реакцията на пазара на скромното подобрение на инфлацията при цените на производител отразява страха да бъде пропуснато евентуално поскъпване на акциите в края на годината от страна на институционалните инвеститори, които значително ограничиха експозицията си към риск тази година,” казва Марк Хефле, главен инвестиционен директор на UBS Global Wealth Management.

Имайки предвид това, Хефле смята, че пазарите може да вървят още надолу в следващите 3 – 6 месеца.

На пазара обаче все още се намират изгодни сделки, особено при по-малките и средни по големина компании. Инвеститорите просто трябва да изтърпяват периодичните засилвания на пазарната волатилност.  

Джордж Янг, портфейлен мениджър във Villere & Co., казва, че в момента е оптимистично настроен спрямо по-малките компании, тъй като при компаниите с по-голяма пазарна капитализация по-трудно се намират изгодни сделки.

Той също така отбелязва, че щатската икономика е в по-добра форма в сравнение с останалата част на света и най-вече спрямо Европа. Това би трябвало да облагодетелства компаниите, които нямат толкова голяма експозиция към международните пазари и са фокусирали дейността си повече на местно ниво.

“Търсим повече възможности при малките и средните компании, които не са толкова добре известни. Всеки иска да притежава и вече притежава акции на Apple, Microsoft и Amazon,” допълва той.