Електронният четец Amazon Kindle е представен на днешната дата преди 16 години с една цел – да предоставя книги на хората.

Kindle никога не е бил проектиран, за да се конкурира с таблетите и това, че създателите му се придържат към основните му принципи, позволява на устройството да еволюира и до днес и да се справя отлично с това, за което е създадено. 

Технологията и функциите на Kindle остават верни на задачата, която трябва да изпълняват, а имено четенето на дигитални книги, но в същото време се развиват заедно с останалите технологии.

Ето как започва всичко: 

Amazon Kindle (2007)

Amazon

Amazon Kindle излиза на пазара през 2007 г. и е представен в списание NewsWeek. Продажбите стартират на Amazon.com на 19 ноември. Устройството е разпродадено за няколко часа и в крайна сметка получава прякора "iPod-ът на четенето ".

Оригиналният Kindle е оборудван с 6-инчов E Ink екран и предлага безжична връзка в мрежата на мобилния оператор Sprint.

Устройството не разполага с тъч контрол, затова се предлага с пълна клавиатура, навигационни бутони и малко странен дизайн, който има за цел да предлага по-добър захват. Четецът също така разполага с вход за говорител и слушалки и възможност за увеличаване на мястото за съхранение с SD карта.

Поради трудността на навигацията в страниците устройството разполага с втори дисплей със скрол, което улеснява избора. Това се налага, защото опресняването на E Ink екрана е прекалено бавно.

Цената на устройството е 399 долара, като то се предлага само в САЩ с достъп до 90 000 книги.

Amazon Kindle 2 (2009)

На 9 февруари 2009 г. Amazon обновява Kindle с пускането на Kindle 2. Дизайнът на първото устройство е заменен с по-традиционен плосък изглед, а клавиатурата остава.

6-инчовият E Ink дисплей също се запазва, но с подобряване на технологията за по-бързо прелистване на страниците и по-добро опресняване. Вградената памет също се увеличава до 2GB, което позволява съхранението на хиляди книги.

По онова време Kindle Store вече е разширен и предлага около 230 000 заглавия.

Цената на устройството е 359 долара. 

Amazon Kindle Keyboard (2010)

Моделът Kindle Keyboard е първият, който започва да се продава във Великобритания и е представен през юли 2010 г. Той стартира първоначално като Kindle 3, но след това името му е сменено на Kindle Keyboard.

Дисплеят остава 6-инчов E Ink, но този път вече с резолюция 600 x 800 пиксела. 

Kindle Touch (2011)

28 септември 2011 г. е важна дата за Amazon, тъй като компанията представя не само четвъртото си поколение Kindle, но и Kindle Fire, с който навлиза на пазара на таблети.

За семейството на Kindle обаче, най-важното устройство е Kindle Touch. То е първото с тъчскрийн, с което отпадат бутоните за навигация и клавиатурата.

Новото устройство запазва 6-инчовия E Ink екран, но с тъч функция и се предлага с вградена памет от 4GB и батерия, която издържа седмици. 

Kindle Paperwhite (2012)

Слуховете за Kindle с предна подсветка се появяват скоро след пускането на Kindle Touch, но Amazon представя Kindle Paperwhite през септември 2012 г. Първото поколение на модела разполага с осветяване на екрана, което означава четене на тъмно с ръчна настройка на яркостта.

Моделът е пуснат с 6-инчов дисплей с разделителна способност 212ppi и с 3G и Wi-Fi версии, разчитайки отново само на тъчскрийн навигация. 

Второто издание (Paperwhite 2) е представено на 3 септември 2013 г. с обновен E Ink дисплей, който предлага по-добър контраст и по-бързо прелистване на страниците, благодарение на по-мощния си процесор. 

Третата версия Kindle Paperwhite е представена през юни 2015 г., а в нея разделителната способност на E Ink дисплея е подобрена до 300ppi. В този модел е представен и шрифтът Bookerly на Amazon, предназначен за четене.

Amazon Kindle (2014)

Тази версия на електронния четец, представена през 2014 г., е приветствана най-вече заради цената – 79 долара. Това е най-евтиният Kindle, но въпреки това разполага с всички функции.

Има пълен тъч контрол и 6-инчов E Ink дисплей, но само с Wi-Fi без 3G връзка. Устройството обаче разполага с 4GB памет и батерия, която издържа седмици.

Amazon Kindle Voyage (2014)

Kindle Voyage е представен през септември 2014 г., заедно с базовата версия на устройството, предлагайки доста сериозен контраст в семейството на Kindle.

Дисплеят остава 6-инчов E Ink, с резолюция 300ppi. Идеята на Kindle Voyage е да предостави едно по-добро изживяване на читателите, но цената на Wi-Fi модела е 199, а на 3G версията 289 долара.

Pixabay.com

Amazon Kindle Oasis (2016)

Amazon Kindle Oasis е представен на 13 април 2016 г. с радикална промяна в дизайна на устройството, което е много по-леко и тънко от предната версия, като хардуерът е вместен от едната страна, а в горната част има два бутона.

Целта е да бъде превърнато в устройство, с което може да се борави с една ръка.

Amazon Kindle Oasis (2017)

Новият модел Oasis идва с друга радикална промяна – увеличаване на размера на екрана до 7 инча, докато резолюцията остава 300dpi.

Новото устройство също така предлага IPX8 водоустойчивост, което се случва за първи път в историята на Kindle.

Amazon Kindle Paperwhite (2018)

През 2018 г. Amazon представи нов модел Kindle Paperwhite, който се предлага с по-светъл дисплей и по-плосък екран от край до край. Устройството също така поддържа Bluetooth свързаност.

То има гумиран гръб и водоустойчивост IPX8. 

Amazon Kindle Oasis (2019)

През 2019 г. е пусната третата разновидност на Kindle Oasis, която разполага със 7-инчов екран и удължен живот на батерията, издържащ до шест седмици.

Amazon Kindle Kids Edition (2019)

През 2019 г. е представен моделът за деца Amazon Kindle Kids Edition, който е с 6-инчов екран и е насочен към по-малките потребители. Малко странно, устройството за деца не е водоустойчво, но пък е с две години гаранция. 

Kindle Paperwhite 5 (2021 г.)

Amazon представи петата версия на Kindle Paperwhite през септември 2021 г., а устройството излезе на пазара месец по-късно. То разполага с 8GB вътрешна памет и има сходни размери с предшественика си, но екранът е по-голям - 6.8 инча.

Процесорът също е обновен, а от Amazon обявиха, че батерията издържа до 10 седмици с едно зареждане. Това също така е първият Kindle с USB-C порт. 

Kindle (11-о поколение)

Amazon представи 11-ото поколение на Kindle през септември 2022 г. Моделът разполага с резолюция на екрана от 300 ppi, както и 16GB памет и USB-C порт.

Kindle Scribe

Amazon обяви модела Kindle Scribe на 22 септември 2022 г. Той е сходен с Paperwhite, има 10.2 инчов екран с резолюция 300 ppi и електронна писалка. Предлага се в разновидност с памет 16 GB, 32 GB или 64 GB.