Цените на петрола се понижават в първата борсова сесия за седмицата, с което запазват негативната тенденция от предходната.

Опасенията относно нарастващия брой на случаите на COVID-19 в Китай и потенциалното задълбочаване на глобалната рецесия намаляват перспективите за търсенето на суровини. 

В същото време данните показват, че предлагането на суров петрол в Европа се е стабилизирало, като рафинериите непрекъснато натрупват запаси преди влизането в сила на забраната за вноса на руски петрол от 5 декември.  

Фючърсите на петрола от сорта брент потънаха с 1.1%, до 86.82 долара за барел в сутрешната търговия, докато тези на американския лек суров петрол паднаха с 0.8%, до 79.42 долара за барел.

"Черното злато" се търгува с 10% под нивата си от миналата седмица и се намира близо до двумесечното си дъно. 

Нарастващите случаи на COVID-19 в Китай предизвикаха нови мерки за блокиране в някои от най-големите градове в страната, предизвиквайки опасения относно забавянето на търсенето на суров петрол в най-големия вносител в света.

В момента страната се бори с най-тежкото епидемично огнище от април насам. 

Няколко китайски рафинерии са поискали от саудитския износител Saudi Aramco да достави по-малко количество петрол през декември.

Освен това, Китай увеличи квотите си за износ на рафинирани горива, което е индикетор за потенциален излишък в запасите от суров петрол поради намаляващото търсене.

Междувременно, повишаването на лихвите в САЩ от страна на Федералния резерв засили опасенията за потенциална рецесия в САЩ, като членовете на централната банка посочиха, че няма да ограничат затягането на монетарната политика, докато инфлацията не се доближи до годишния си целеви диапазон. Това тласна щатският долар нагоре, понижавайки цените на суровия петрол.

Очаква се протоколът от ноемврийското заседание на Фед, който трябва да бъде публикуван по-късно тази седмица, да хвърли повече светлина върху перспективите пред паричната политика на САЩ.

Рязкото поевтиняване на петрола обаче предизвиква все по-силни спекулации за нови съкращения на доставките от страна на картела на износителите и неговите съюзници във формата ОПЕК+.

През октомври организацията предприе най-голямото намаляване на доставките от две години насам и сигнализира за още подобни действия за стабилизиране на цените.

Следващото заседание на ОПЕК е насрочено за 4 декември, като на него предстои да се вземе решение относно производството. Анализаторите очакват, че всяко по-нататъшно намаляване на предлагането е да доведе до поне временно поскъпване на "черното злато".

Цената на петрола се повиши рязко след съкращаването на добивите на ОПЕК през октомври, но в следващите седмици постепенно се върна обратно на нивата преди решението.