Много от нас познават симптомите на безпокойството – нервност, повишен сърдечен ритъм, потене, треперене, учестено дишане и чувство за предстояща обреченост. Тези симптоми обаче могат да рикошират и да влияят върху представянето ви на работното място.

Физиотерапевтът Джени Маенпаа помага на клиентите си да се справят с проблеми, свързани с общуването, представянето и мотивацията, които често са предизвикани от безпокойство.

Понякога е трудно да се направи връзка между безпокойството и проблемите на работното място. Борбата с него обаче започва с установяването му. Ето три изненадващи признака, че безпокойството може би ви пречи на работното място:

1. Изпитвате затруднения със сътрудничеството

Безпокойството може да ви направи раздразнителни, напрегнати или да ви накара да изпитвате страх от начина, по който ви възприемат, което пък може да затрудни сътрудничеството и създаването на положителни отношения с други хора.

2. Не успявате да завършвате задачите си навреме

Прекарвате ли много време в притеснения? Или се страхувате да предавате нещата си заради това, че шефът ви може да открие грешка? Безпокойството може да ви разсейва или да ви кара да протакате, което затруднява спазването на крайни срокове.

3. Изморените сте и ви липсва концентрация

Безпокойството може да затрудни съня нощем, особено ако размишлявате до късно за всичко, което би могло да се обърка. Това може да доведе до умора и лесна загуба на концентрация на работното място.

Как да се справите с вашето безпокойство?

Добрата новина е, че тревожните мисли могат да бъдат управлявани с простички техники. Ето три начина за намаляване на безпокойството на работното място:

1. Спиране на тревожните мисли

Спирайте тревожните си мисли преди да са се развихрили, като си кажете на глас “Спри!” или като дръпнете леко ластик на китката си. След това заменете мислите си с доказателства, които можете да видите в реалния свят.

Например, може да си мислите: “Шефът насрочи 15-минутна среща с мен. Това никога не се е случвало. Очевидно съм сбъркал някъде с последната задача. Ще ме уволни.”

За да спрете мисълта, можете да кажете: “Стоп! Може би наистина съм допуснал грешка, но точно затова имам шеф, за да ми дава обратна връзка, така че да мога да се поправя следващия път. Петнадесет минути не са достатъчно дълго време, за да ми каже, че съм провалил всичко и съм уволнен. А на срещата дори не е поканен никой от отдел Човешки ресурси.”

2. Дишане 

Тази техника има четири стъпки:

  • Поемете бавно въздух, докато броите до четири.
  • Задръжте дъха си в продължение на четири секунди.
  • Бавно издишайте през устата, отброявайки четири секунди.
  • Повторете стъпки 1 – 3, докато отново се почувствате спокойни и концентрирани.

Докато дишате, използвайте очите си, за да намерите квадратна или правоъгълна форма, където и да е в полезрението ви.

Като по-кратка форма на медитация, този тип дишане принуждава мозъка ви да се фокусира върху едно повтарящо се нещо и да забави дишането ви, което пък успокоява нервната система.

3. Физическо заземяване 

Стресът може да доведе до усещане на несвързаност с тялото, което да засили паниката.

За да се преборите с това, обръщайте внимание на сетивата си. Изправете стойката си, докато седите в стола, сложете краката си на земята, а ръцете на подлакътниците.

Обръщайте внимание на малките неща около вас, които може невинаги да забелязвате, като цвета на петната по килима или шума от вашия компютър.

Използвайки външни източници, за да върнете тялото си обратно в покой, вие му припомняте, че стресът, който изпитва, е временен и може да бъде променен с вашата намеса.