Шведската финтех компания Klarna ще излезе отново на печалба през следващата година, след направените съкращения на служители, заяви главният изпълнителен директор Себастиан Семятковски.

Klarna отчете над 580 млн. долара загуба за първите шест месеца на 2022 г., на фона на разходите за ускоряване на разрастването на гиганта в сферата на пазаруването „купи сега, плати по-късно“ на пазари, като САЩ и Великобритания.

След като беше поставена под натиск от акционерите, компанията намали броя на служителите си с около 10% през май. От Klarna наеха стотици нови служители през 2020 и 2021 г., за да се възпoлзват от ръста, предизвикан от ефектите от пандемията от COVID-19.

“Ще излезем отново на печалба” до лятото на следващата година, заяви Семятковски пред CNBC. “Компанията ще бъде отново рентабилна на месечна база, но не и непременно на годишна.”

При рунд за набиране на средства по-рано през годината базираният в Стокхолм стартъп изгуби 85% от пазарната си стойност, която намаля от 46 млрд. долара до 6.7 млрд. долара, след като инвеститорските нагласи спрямо технологичния сектор се промениха заради опасенията около по-високите лихвени нива.

Компаниите от сегмента „купи сега, плати по-късно“, които позволяват на потребителите да разсрочват плащанията на покупки, бяха особено сериозно засегнати от влошените инвеститорски нагласи.

Според Семятковски, понижената пазарна оценка на компанията отразява една по-обща “тенденция” във финтех сферата. На публичните пазари акциите на PayPal поевтиняха с над 70%, откакто цената им достигна връх през юли 2021 г.

Семятковски казва, че времето, по което са направени съкращенията в Klarna, е било уместно. Днес много от служителите нямаше да си намерят нова, допълва той, тъй като компании, като Meta и Amazon, освободиха хиляди служители, а технологичният сектор остава конкурентна сфера.

“До известна степен всички ние имахме късмет, че взехме това решение през май, защото почти всички, които бяха освободени от Klarna, си намериха работа,” казва Семятковски.

“Ако го бяхме направили днес, за съжаление, вероятно това нямаше да е така.”

Неговото изказване може да предизвика реакции у бивши служители, според някои от които съкращенията са били внезапни, неочаквани и лошо комуникирани.

От Klarna уведомиха служители за съкращенията с предварително записано видеосъобщение. Семятковски също така сподели списък с освободените служители в социалните медии.

Макар да признава, че е допуснал някои “грешки” във връзка с предприетите ходове за ограничаване на разходите, той посочва, че според него това е било правилното решение.

“Мисля, че до известна степен Klarna изпревари събитията,” заяви той. “Ако погледнете положението сега, има много хора, които вземат сходни решения.”