На всеки шест месеца експертите от Knight Frank прогнозират бъдещето на премиум имотите по света. Изследването обхваща 25 големи града, към които интересът от страна на инвеститорите е най-голям.

Ноемврийската прогноза сочи, че през 2023 г. премиум имотите ще отчетат ръст от 2%, което е малко по-малко от очакваните 2.7% преди шест месеца.

Въпреки че доходността би била доста по-малка спрямо 2022 г., тя ще е по-голяма от отчетеното в шест от последните десет години.

От Knight Frank прогнозират, че на фона на голямото търсене и ниско предлагане, имотите в Дубай ще продължат да поскъпват. Това е единствената дестинация, за която се прогнозира двуцифрен ръст през 2023 г. за премиум сегмента.

Очакваното повишение е от 13.5% - доста по-голямо от това в останалите градове, обхванати от изследването.

В общо на 15 от 25-те дестинации се очаква положителна доходност през идната година спрямо 18 на брой шест месеца по-рано.

Маями заема второто място в класацията поради насочването на все повече хора към Слънчевия щат. Наскоро от CNBC посочиха, че Флорида е първи избор за сменящите локацията си американци. Очакваното повишение на премиум имотите там е от 5 на сто.

С 4% се очаква да поскъпнат имотите в Дъблин, Лисабон, Лос Анджелис, Мадрид, Париж и Сингапур.

Деветата позиция се заема от швейцарския Цюрих (3.5%), а десетата се поделя от Монако, Мумбай, Шанхай, Токио и Ню Йорк, където се очаква ръст от 3 на сто.

Най-голям спад в цените на премиум имоти се очаква в Лондон и Сеул, където те ще поевтинеят с 3 на сто.