Онлайн търговията преживя истински разцвет по време на пандемията от COVID-19, включително и в България.

Продължава ли позитивната тенденция и след това, наясно ли са българските компании с възможностите на дигиталното присъствие и какви са рисковете, които трябва да имат предвид, когато тръгват по този път? 

Darik Business Review потърси отговорите на тези въпроси от изпълнителния директор на NEXT BASKET Евгени Йорданов и финансовия директор на фирмата Иван Симеонов. 

Нидерландската стартъп компания оперира от няколко месеца в София, като в същото време развива и представителството си в Ротердам, Нидерландия. Целта ѝ е да предложи на пазара цялостна платформа за управление на всички процеси, свързани с онлайн търговията - от създаването на електронния магазин до логистиката и доставките на стоките. 

Как се развива секторът на онлайн търговията в България? 

Евгени Йорданов: В Търговския регистър има около 400 000 фирми, от които активни са около 250 000. От тях що годе успешните, тоест онези, които реализират печалба, са 80 000.

В същото време, в България има 18 000 онлайн магазина. Но зад тях не стоят 18 000 фирми, тъй като някои от тях управляват по няколко електронни платформи за търговия. 

Така че фирмите, които работят и продават онлайн, са не повече от 10 000. На фона на населението на страната, което е близо 6 милиона, става ясно колко малък, всъщност, е този "балон".

Повечето хора у нас все още не са наясно с всички възможности, които предлага онлайн пространството, въпреки проблемите около COVID-19 и ускоряването на тази индустрия по време на пандемията. 

Готови ли са българските предприемачи да се ангажират с по-комплексни продукти, които предлагат по-висока добавена стойност в онлайн търговията? 

Евгени Йорданов: Ние имаме няколко нива на бизнеса, които ще стартират поетапно. Тези решения ще покриват целия пазар и желанията на различни категории и групи бизнеси.

Но основната ни цел ще бъдат големите компании, които се нуждаят от цялостна рамка за управление на своите бизнес процеси.  В България има не повече от 150-200 фирми с оборот от 50 или 100 милиона годишно. Но, за да стигнем дотам и да решим проблемите на тези клиенти, ние трябва да тръгнем от най-ниското ниво. 

Тоест, ние първо ще пуснем продукт за масовия потребител и за дребния бизнес. То ще е първата стъпка към следващия ни продукт, който вече ще бъде специализиран за нуждите на клиента и ще предлага повече функционалности.

Тези продукти решават 90-95% от проблемите, с които търговците се сблъскват в онлайн търговията - организирането на т. нар. "пазарска количка", разработването на различни продуктови страници и категории, система и логика, която да поддържа онлайн магазина от технологична гледна точка и т.н. 

Платформата ни е подходяща както за търговеца, който продава един продукт, така и за този, който продава 100 милиона продукта. Това е така, защото тя е базирана на cloud технология и може да се "скалира" съобразно нуждите на всеки бизнес.  

Другата важна особеност е, че ние нямаме намерение да решаваме проблемите на клиентите, предоставайки им някакъв софтуер, с който да ги оставим "да се борят" и да ползват както намерят за добре, а цялостна услуга, обхващаща всички аспекти от техния бизнес.

Включително и елементите, които стоят преди и след онлайн търговията - ERP софтуер (от англ. "enterprise resource planning", или софтуер за планиране на ресурсите) и т. нар. "fulfilment" софтуер, който обхваща обработката на поръчките, логистиката и всичко, което се случва след натискането на бутона "купи" в един онлайн магазин. 

И това е само на ниво софтуер. Освен този софтуер, ние предлагаме и набор от услуги, свързани със стартирането и управлението на бизнеса, и то не само онлайн - счетоводни и правни услуги, управление на складови системи и т. н.      
 
Иван Симеонов: NEXT BASKET не се възприема само като e-commerce компания, а като доставчик на доста по-комплексни бизнес решения. 

Ако сте компания, която разработва дадена идея, можете да си осигурите финансиране от банка, инвестиционен фонд и т.н., но софтуерът, който ви е необходим, няма как да бъде изработен веднага. Ние, обаче, разполагаме с всичко това и срещу съответното заплащане можете да започнете директно да ползвате продукта, който отговаря на нуждите ви. 

На практика, това елиминира голяма част от първоначалната инвестиция, необходима за един бизнес. 

Колко трябва да е "голям" един онлайн бизнес, за да може да се възползва от подобна услуга? 

Иван Симеонов: На първото ниво е групата, която аз наричам "амбулантни" онлайн търговци. Обикновено това са физическите лица, които продават различни неща от вкъщи през социалните мрежи. На тях подобни услуги едва ли са им необходими. 

Но оттам нататък нашите решения са подходящи както за микрокомпаниите с оборот от няколко хиляди лева годишно, така и за големите корпорации, които оперират с десетки или стотици милиони. 

За различните нива на бизнеса имаме различни решения, които, както отбеляза и Евгени, не са съсредоточени само в сферата на онлайн търговията, но и в всички други аспекти преди и след нея. 

Ние попадаме на много клиенти, които имат финансовата възможност да направят всички тези неща сами или да си купят необходимия софтуер, но просто не знаят как. Те имат нужда от партньор, който да поеме управлението на тези компоненти. 

Обикновено компаниите, които излизат от сферата на микробизнеса и вече имат собствен сайт, през която приемат поръчки, но все още не са достатъчно големи, за да разполагат със системи за управление на ресурсите и до голяма степен функционират "на ръчно управление", са едни от най-трудните за обслужване.

За тях стандартизираните решения на големите софтуерни компании са твърде скъпи, но в същото време оборотът им е достатъчно голям, за да изисква управление на наличностите. 

Тези бизнеси са едни от основните ни потенциални кленти, защото по този начин те ще могат да преминат "на следващото ниво". 

Фирмите, които вече са по-големи и оперират в няколко града, ще могат да се възползват и от "fulfilment" услугите, тъй като обикновената логистика с един склад в Пловдив или София вече не им е достатъчна. 

А моделът на най-големите производители в повечето случаи е B2B. Те работят със своите дистрибутори на едро и често не се замислят, че могат значително да разширят бизнеса си с помощта на онлайн търговията. Всъщност, индустриалният сектор може да се окаже един от големите двигатели на e-commerce в бъдеще.    

Защо решихте първият офис на компанията да е в България и колко души работят в него? 

Евгени Йорданов: В България е основният ни офис, имаме и представителство в Ротердам, Нидерландия. В момента за компанията работят 45 човека, като 40 от тях са инженери и програмисти, които създават нашите продукти. 

Иван Симеонов: Нашата фирма се намира в момент, в който "черната работа" по програмирането на кода е в последната си фаза и сме на прага да стартираме търговските си операции в рамките на година. 

Планираме да набираме и допълнителни инвестиции и в момента сме в процес на преговори с няколко инвестиционни фонда. 

Европа планира да стимулира иновациите с пакет от над 700 милиарда евро. Това са много пари и те ще се насочат към институциите в съответните държави, а оттам те се разпределят в местните инвестиционни фондове, или т. нар. venture capital инвеститори. 

А нашата компания оперира в индустрия с огромен потенциал за растеж, която тепърва започва да набира скорост. Едва 16% от продажбите на дребно в света се случват онлайн. 

По какъв начин софтуерните решения могат да подобрят потребителското преживяване?  

Евгени Йорданов: Ние предлагаме различни решения, в зависимост от нуждите и мащабите, в които оперира даден търговец. За по-малките компании и платформи то е еднакво за всички. Не визуално, а от бизнес гледна точка. 

Платформата ни работи на т. нар. SaS принцип, или "software as a service" - софтуера като услуга, като в същото време е cloud базирана. Тя може да се ползва от много потребители в този формат, като нашата роля е да докажем, че разбираме от бизнес процеси и можем да ги оптимизираме именно с цел подобряване на потребителското преживяване. 

Това означава, че дори дадена компания да не разбира нищо от онлайн търговия, за клиентите ѝ това няма да си личи, защото бизнес процесите са канализирани и това е предимството на една такава централизирана платформа. 

Защото има и решения, които са с отворен код, при които производителят просто ви дава един софтуер, заедно с инструкциите към него, които вие трябва да пригодите към собствения си бизнес.  

Понякога основата е "безплатна", но за да може да започне да работи, трябва да направите определени разходи, които в повечето случаи са непредвидими. Предимството на SaS решенията е, че разходите за тях са ясни от самото начало. 

А има и т. нар. "custom", или модифицирани решения, които се изграждат от нулата и се пишат конкретно за дадена компания или търговска платформа. Рискът там е, че кодът се пише от даден програмист или външен разработчик и когато той си тръгне или решите да спрете да работите с него, няма кой да поеме поддръжката на платформата, тъй като няма представа каква логика е заложена в нея. И всичко започва отначало. 

Иван Симеонов: Има и нещо друго. При т. нар. "open source" решения, или тези с отворен код, търговецът трябва да работи с продукт на даден производител, който е втора страна в уравнението.

След това трябва да наеме и уеб агенция, която да се заеме с изработката на конкретната онлайн платформа. Тоест, ще трябва да се работи в една "тристранка", която ще управлява целия процес. 

Всяка от тези страни ще вземе определена сума за своите услуги. След това, когато излезе нова версия на продукта, например, някои компоненти ще спрат да работят и ще трябват нови модификации, които ще струват още пари. 

При "software as a service" решенията този риск е елиминиран, защото поддръжката е част от услугите, за които потребителят си плаща. 

Предстоящата рецесия притеснява ли компаниите, които оперират в сферата на онлайн бизнеса? 

Евгени Йорданов: Това зависи от бизнеса и от пазара, в който се намира. Европейският пазар в последните години беше в растеж дори по време на пандемията от COVID-19.

Тогава малко индустрии вървяха нагоре, но онлайн търговията беше една от тях. Истината е, че по време на криза хората търсят решения, с които да оптимизират бизнеса си, което означава намаляване на разходите и увеличаване на приходите. 

Типичен пример бяха бизнесите с физическа локация. Те бяха изключително силно повлияни от пандемията и локдауните, като на някои от тях им се наложи да затворят.

Но, въпреки това, не всички се "усетиха", че могат да минат онлайн и някои собственици просто предпочетоха да обявят фалит и да приключат. 

Колкото до предстоящата криза, никой не знае колко ще продължи и какви ще бъдат нейните мащаби. Но вероятно много компании отново ще трябва да погледнат към нови хоризонти. Един от вариантите за физическите бизнеси е да излязат онлайн и да разширят региона си на операция. 

Другият е изцяло да затворят физическите си локации и да преминат към изцяло онлайн бизнес, тъй като по този начин се намаляват значително разходите за наеми, складове и т.н. 

Едно решение за цялостно управление на онлайн търговията би могло да даде възможност на компаниите да оптимизират своите операции, да не им се налага да съкращават служители и да имат потенциал за растеж.

На пазар като България, където работната ръка е по-евтина, в сравнение с повечето европейски държави, е напълно възможно български фирми да излязат в онлайн пространството и да бъдат конкурентоспособни на международния пазар. 

Иван Симеонов: Дигитализирането на бизнеса дава възможност за изход от трудна ситуация в случай на влошаване на макросредата, защото намалява разходите. Например, ако аз продавам книги, и реша да се "вдигна" един сайт, ще платя по 200-300 евро на месец такса за неговата поддръжка.

Сега си представете колко бих платил, ако трябва да отворя една малка книжарница, да си платя наем, да осигуря заплати на двама души, които да работят на смени и т.н. По този начин изглежда сравнението между онлайн търговията и физическият бизнес, без да взимаме предвид размера на оборота, стоките или услугите, за които става въпрос. 

Онлайн търговията просто е в пъти по-евтина от гледна точка на съпътстващите разходи. Така че тя е средство за превъзмогване на кризи, защото намалява разходите, а оттам - и цените за потребителите, което пък е стимул за потреблението.

Какви са прогнозите ви за онлайн бизнеса през следващите няколко години?

Евгени Йорданов: Със сигурност някои играчи ще отпаднат. Това е неизбежно, все пак навлизаме в икономическа рецесия. Но, от друга страна, ще има и нови играчи.

Ние разчитаме, че ще можем да помогнем за това броят на тези, които "изпадат", да е по-малък, защото ще имат по-адекватни решения, а тези, които тепърва идват, да са повече, защото ще можем заедно да научим хората, че подобни неща съществуват. 

И тук не става въпрос само за NEXT BASKET, а че съществува онлайн бизнес и че той дава възможност за сериозна печалба. Време е българските предприемачи да се замислят върху това, че трябва да работят за своето онлайн представяне.

Защото това не става от само себе си, а е комплексен процес, през който трябва да се премине на няколко етапа. 

Иван Симеонов: Аз бих отговорил на този въпрос като финансист - зависи каква е кризата. По време на пандемията от COVID-19 и последствията от нея България, например, спря да работи за два месеца. Хората си купуваха храна, дрехи и т. н. единствено онлайн. Тогава дигиталното присъствие е средство за оцеляване. 

А когато дойде финансова криза, каквато в момента се очаква, дигитализацията е начин за намаляване на разходите и подобряване на конкурентоспособността.  
 
В последните години онлайн търговията в глобален мащаб растеше с двуцифрени темпове, а по време на пандемията в някои държави ръстът беше от порядъка на четири пъти. Това подлъга някои компании да заложат прогнози, че тези темпове ще се запазят и след кризата.

Те наеха много хора, инвестираха много ресурси, но се оказа, че не могат да постигнат финансовите си резултати и започнаха обратния процес на съкращения. 

Но, така или иначе, тенденцията на дигитализация на търговията продължава и това е най-голямата мотивация за инвеститорите. E-commerce е индустрия, която е доста устойчива на кризи, защото, всъщност, е средство за оптимизация на разходите и за навлизане на нови пазари.