Милиардерът ръководител на хеджфонд Крис Хон си е изплатил рекордните 690 млн. долара дивидент през тази година, след като неговият фонд Children’s Investment (TCI) е отчел скок в печалбите.

Изплатеният дивидент от страна на базирания в Мейфеър хеджфонд, в който премиерът на Великобритания Риши Сунак е работил в периода 2006 – 2009 г., е най-големият, получаван от Хон, като се смята, че е най-високата годишна сума, плащана някога на един човек във Великобритания.

Това се равнява на близо 1.9 млн. долара на ден.

Изплатеният от TCI Fund Management дивидент е 15 000 пъти колкото средната заплата във Великобритания и около 3 500 повече от заплатата на Сунак като премиер.

 Счетоводните документи показват, че сумата е изплатена на друга компания, контролирана от Хон. Смята се, че Хон я е инвестирал обратно в TCI.

Сумата нараства, в сравнение с изплатените 152 млн. долара в предходната година, и е по-голяма от предишния рекорд от 479 млн. долара за 2021 г. 

Хон, който е син на автомобилен механик от Ямайка, емигрирал във Великобритания през 60-те години, създава TCI през 2003 г. и успява да натрупа лично състояние в размер на над 8.2 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Хон и TCI са известни с това, че организират агресивни кампании за промени в компаниите, в които инвестират. По-рано този месец той призова компанията майка на Google - Alphabet, да предприеме “агресивни действия” по отношение на разходите си.

“Компанията има прекалено много служители, а разходите на служител са прекалено високи,” заяви Хон в открито писмо. 

Фондът е известен и с кампанията си срещу нидерландската банка ABN Amro, която доведе до продажбата й на Royal Bank of Scotland, считана за основна причина за това, че RBS почти фалира по време на финансовата криза.

Хеджфондът, чиято централа се намира в близост до магазина на Louis Vuitton в лондонския квартал Мейфеър, всъщност, е собственост на регистрирната на Каймановите острови компания.

Хон е и един от най-големите филантропи във Великобритания, като е вложил над 4 млрд. паунда (4.86 млрд. долара) в своята благотворителна организация за деца.

В последните години той се зае и с климатичната криза, обещавайки да използва инвестициите на своя фонд на стойност 35 млрд. долара, “за да предизвика промяна у компаниите, които отказват да вземат на сериозно своите вредни емисии”.