Обещанието за бъдеще, изпълнено с летящи автомобили, не е нищо ново. В продължение на десетилетия футуристи говорят за мечтата как колата ви се издига над земята и се понася над уличните задръствания.

Така че най-интересната част от представения наскоро прототип от Alef Aeronautics може би не е самата кола, която, според базирания в Санта Клара, Калифорния стартъп, ще може да излита вертикално, да лети като хеликоптер и да изминава до 180 км с едно зареждане.

Най-интересното са сроковете, тъй като от компанията твърдят, че планират да започнат да доставят летящите превозни средства на клиенти до края на 2025 г.

Model A на Alef ще струва 300 000 долара, а предварителните продажби вече са в ход, като заинтересованите клиенти могат да платят само 150 долара депозит, за да влязат в списъка с чакащите, или 1 500 долара за “приоритетно” място в него.

От Alef казват, че тестват и летят със своя прототип от 2019 г. и че версията, която планират да доставят на клиенти, ще може да изминава около 350 км.

Alef Aeronautics

Главният изпълнителен директор на Alef Джим Духовни казва, че колата е предназначена основно за пътищата и в идеалния случай ще пътува по въздух само на малки височини и разстояния, за да избягва конкретни препятствия. Той визира тези моменти като „прескачания.”

В свое изявление от октомври Духовни посочи “пътните, климатичните и инфраструктурните условия” като потенциална причина за кратките полети.

Това е една смела концепция, но много неща трябва да се случат, преди по магистралите скоро да се появи летяща кола, твърдят експерти.

Дизайнът на колата включва корпус от въглеродни влакна с отворена горна част с четири перки от всяка страна. След като колата излети вертикално, тя се обръща на едната си страна, като двуместният кокпит също се завърта, което позволява на перките да я насочват като един голям летящ дрон.

Alef Aeronautics

Що се отнася до шофирането на автомобила, от Alef казват, че той е проектиран, така че да отговаря на изискванията и законите за движение по пътищата.

Alef дори има подкрепата на Тим Дрейпър - популярен рисков капиталист, който е един от първите инвеститори в Tesla и SpaceX. Неговият фонд Draper Associates Fund V е инвестирал 3 млн. долара в Alef през октомври.

Според анализатора Майк Рамзи обаче, плановете на Alef са хубави, но на компанията й предстои да измине “труден път”.

Масовото производство е предизвикателство за всеки автомобилен стартъп, а получаването на регулаторни одобрения за движение по пътищата е трудно, да не говорим за летене над тях, казва Рамзи.

От Alef се надяват да ускорят регулаторния процес, като потърсят сертификация първо извън САЩ и по-конкретно в Азия и Европа, казва Духовни. 

Alef Aeronautics

Той също така планира първо да получи одобрение за Model A като нискоскоростно превозно средство, което означава, че колата не може да се движи с повече от 40 км/ч по обществените пътища. На по-късен етап от Alef ще се опитат да получат пълна сертификация за автомобила.

Model A не е единственият смел план на Alef. Духовни също така обяви публично намерението си да създаде до 2030 г. по-евтина версия на име Model Z, която ще струва само 35 000 долара.

Alef Aeronautics

През октомври Духовни заяви пред Ройтерс, че предложеният Model Z ще бъде “не по-сложен от Toyota Corolla” и по тази причина ще има сходна цена.

“Не е лесно” обаче да се създаде автомобил за масово производство, подобно на Corolla, да не говорим за такъв, който може и да лети, казва Рамзи.

“Аз лично бих бил много изненадан, ако в следващите две години имаме летящ автомобил, като този, готов за производство,” допълва той. “Това би било невероятно постижение.”

Не всички обаче са съгласни. Хю Мартин, главен изпълнителен директор на стартъп компания Lacuna Technologies, очаква подобни летящи автомобили още през 2024 г.

Сред големите компании, които се надпреварват да пуснат летяща кола на пазара, са Fiat Chrysler и китайската Xpeng. Hyundai и Uber работят по концепция за летящи таксита от 2020 г., а подразделението на Hyundai - Supernal, обяви планове за пускането на пазара на летящи таксита до 2028 г.

Дори и колите да са готови до тогава, одобрението от страна на регулаторните органи може да се окаже много по-дълъг процес.

“Само регулаторните предизвикателства ще бъдат доста значителни,” казва Рамзи.