Щатските индекси приключиха първата сесия за седмицата на отрицателна територия.

Технологичният Nasdaq Composite оглави спада, понижавайки се с 1.93%, до 11 239.94 пункта. Широкият S&P 500 изгуби 1.79% до 3 998.84 пункта, докато Dow Jones затвори с 1.4% надолу - на 33 947.10 пункта.

По-добри данни от Института за управление на доставките, които следят покупките на производителите като индикатор за състоянието на икономиката, поставиха под натиск акциите.

Инвеститорите стават все по-предпазливи поради факта, че Федералният резерв ще трябва да повишава лихвите в по-дълъг период, отколкото се очакваше, за да постигне целта си за понижаване на инфлацията.

Пониженията се пренесоха и в азиатската сесия, като азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI отчита понижение от 0.4%, след като вчера нарасна до тримесечен връх. Индексът се е повишил с 21% от достигнатите през октомври дъна вследствие на очакванията, че Китай ще облекчи мерките във връзка с пандемията.

Доларът запазва повишението си спрямо основните валути, след като вчера записа най-големия си ръст от две седмици, който беше подпомогнат от силните данни за сектора на услугите в САЩ.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, се търгуваше на ниво от 105.27 в азиатската сесия, след като вчера нарасна с 0.7%, достигайки най-високото си ниво от 21 ноември.

Доходността по щатските държавни облигации се повиши вследствие на очакванията, че Фед ще продължи да вдига лихвите и през следващата година, макар и с по-бавни темпове.

Цените на петрола нарастват днес, след като вчера влезе в сила ограничението върху цената на руския петролен износ от 60 долара за барел.

Фючърсите на петрола брент днес отчитат повишение от 0.45% до 83.05 долара за барел, след като в предходната сесия се понижиха с над 3%. Тези на щатския лек суров петрол поскъпват с 0.47%, до 77.29 долара за барел. 

Спот цената на златото бележи повишение от 0.31% до 1 773.92 долара за тройунция.