Сделка за 2 500 евро на кв. м беше сключена миналата седмица за панелно жилище в Младост. Това каза по БНТ Тихомир Тошев, управител на КредитЦентър.

Кредитният консултант уточни, че общата платена сделка за този имот възлиза на 96 000 евро, което е една от най-високите цени, плащани за панелна гарсониера.

Кои са най-предпочитаните имотни квартали в София?

По мнението на Тошев, като най-добри квартали в столицата се оформят Център, Младост, Изток, Лозенец, Иван Вазов и др.
 

„Младост е квартал, който е по-далече от центъра, но от всичките по отдалечени квартали се води топ район на София. И при миналата криза 2008-2009 г. там имаше най-малък спад на цените. Южните квартали също намират своето място сред най-добрите в столицата“, каза още той.

Най-евтините градове

Бургас все още е най-евтин от четирите големи града за покупка на имот.

От по-малките градове ниски са цените в Северозападна България, както и Силистра, Смолян и др.

„Това са райони, които изостават в икономическото си развитие, а хората са с по-ниски покупателни възможности“, каза експертът.
 

Лихвите по кредитите

„Все още лихвите в България са ниски, може би най-ниските в цяла Европа“, каза Тошев. „Тенденцията към покачване ще започне и у нас“, допълни той. 

Експертът е на мнение, че месечните ни вноски по ипотечните кредити могат да се увеличат с 12-15, че дори и 20 на сто през идната година. Той съветва хората да имат до 6 имотни вноски в банката, с които могат да посрещнат евентуалното повишение на лихвите по кредитите, които според най-песимистичните прогнози могат да нараснат и до 5%. 

Според Тошев, продавачите ще трябва да правят отстъпки от цените, за да реализират продажби на жилищата си през 2023 г.

„Те ще са от 5 до 10%“, каза той, като допълните, че очаква силен наемен пазар през следващата година.