Щатските индекси затвориха на отрицателна територия в последната сесия за миналата седмица и я приключиха с понижения, като S&P 500 изгуби 3.4%, а Dow Jones и технологичният Nasdaq се понижиха с 2.8% и 4%, респективно.

На последното си заседание за тази година Федералният резерв на САЩ се очаква да повиши лихвите с 50 базисни пункта в сряда, като инвеститорите ще очакват и обновените икономически прогнози на централната банка на САЩ, както и пресконференцията на председателя й Джеръм Пауъл.

Освен Фед, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Англия също се очаква да обявят повишения на лихвите като част от опитите за ограничаване на инфлацията.

Данните за индекса на потребителските цени в САЩ ще зададат посоката на пазарите за седмицата. Икономистите очакват отслабване на основната инфлация до 6.1% през ноември, в сравнение с нивото от 6.3%, отчетено в предходния месец.

Изнесените в петък данни показаха, че индексът на производствените цени в САЩ бележи повишение от 0.3% за ноември и 7.4% на годишна база. Предварителните очаквания на икономистите, участвали в проучване на Dow Jones, бяха за месечно повишение от 0.2%.

На валутните пазари днес щатският долар бележи повишение от 0.1% спрямо кошница от валути до 105.17, но остава недалеч от достигнатото преди седмица петмесечно дъно от 104.1.

Доходността по щатските държавни облигации остава до голяма степен без промяна днес, като тази по 10-годишните книжа се задържа на ниво от 3.5820%, в сравнение с 3.5670% от петък.

Доходността по двегодишните облигации докосна 4.3527%, нараствайки леко, в сравнение с нивото си на затваряне от щатската сесия при 4.330%.

Цените на петрола нарастваха с по над 1% по-рано през деня вследствие на това, че ключов тръбопровод, снабдяващ САЩ, остава затворен, както и заради заплахата на президента на Русия Владимир Путин, че ще ограничи производството на суровината като ответна мярка на налагането на таван на цената на руския петрол от страна на Запада.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват с 0.6%, до 76.56, докато тези на щатския лек суров петрол (WTI) бележат повишение от 0.8% до 71.59 долара за барел.

Цените и на двата сорта се понижиха в петък до най-ниските си нива от декември 2021 г. вследствие на опасенията, че евентуална глобална рецесия ще се отрази на търсенето на петрол.

Вчера канадската компания TC Energy обяви, че все още не е установила причината за теча по тръбопровода Keystone в САЩ. Компанията също така не предостави срок, в който работата му ще бъде възобновена.

Keystone транспортира 622 000 барела суров петрол на ден от канадската провинция Албърта до рафинерии в американския Среден Запад и до крайбрежието на Мексиканския залив.

Спот цената на златото днес се понижава с 0.3%, до 1 790.38 долара за тройунция.