Основните щатски борсови индекси приключиха вчерашната сесия на положителна територия, след като изнесените по-рано през деня данни показаха, че потребителските цени в страната са нараснали с по-малко от очакваното през миналия месец.

S&P 500 нарасна с 0.7%, Dow Jones Industrial Average добави 0.3%, а технологичният Nasdaq Composite затвори с 1.0% нагоре.

Цените на акциите се колебаеха през деня, ограничавайки ръста си от началото на сесията, преди, в крайна сметка, да затворя на положителна територия.

Скокът при акциите дойде, след като изнесените данни показаха, че цените през ноември са се повишили с 0.1%, в сравнение с предходния месец, както и със 7.1% на годишна база.

Инвеститорите очакват вчерашните данни да насърчат Федералния резерв на САЩ да ограничи агресивното си повишение на лихвите в началото на следващата година.

От Фед биха могли да започнах да забавят темпа на повишение на лихвите още днес, когато приключва последното за тази година заседание на централната банка на САЩ.

Доходността по 10-годишните щатски държавни облигации се понижи с 11 базисни пункта и за последно беше на ниво от 3.4975% по време на азиатската сесия. Тази по двегодишните книжа, която реагира на краткосрочните очаквания за лихвените нива, отчете спад от 17.4 базови пункта.

Щатският долар се понижи с 1.5% спрямо йената след изнесените данни за инфлацията и днес се търгува без промяна при 135.58 йени за долар.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други валути, падна до шестмесечно дъно от 103.57, преди да се стабилизира при 104.01. Индексът отчита спад от над 9% от над 20-годишния връх, достигнат през септември.

Еврото, британският паунд и новозеландският долар поскъпнаха до шестмесечни върхове, като еврото за последно се търгуваше на ниво от 1.0637 спрямо долара.

Петролът поскъпна с 1% преди да ограничи леко ръста си в азиатската сесия, като фючърсите на брента за последно се търгуваха на ниво от 80.22 долара за барел, а щатският лек суров петрол (WTI) при 75.02 долара за барел.

Биткойнът поскъпна вчера, но не успя да задържи ръста си до над 18 000 долара.

Пазарите на криптовалути не бяха особено повлияни от новината за ареста на основателя на фалиралата крипто борса FTX Сам Банкман-Фрийд, срещу когото бяха повдигнати обвинения за незаконно присвояване на милиарди долари средства на клиенти.

Спот цената на златото днес отчита минимално понижение до 1 808.75 долара за тройунция.