Schneider Electric e един от пионерите в областта на енергийната ефективност и "умното" производство в България. Фабриката на компанията в Пловдив развива серия от технологии, насочени към устойчивото развитие. 

Генералният мениджър на Schneider Electric за България Радослав Кошков коментира пред Darik Business Review какви ще са целите и предизвикателствата за компанията през следващата година.

Каква беше 2022 г. за Schneider Electric?

Годината за нас беше изключително динамична и изискваща промени спрямо текущата глобална обстановка, но в същото време успешна. Забавянето на доставките и по-високите цени на основните суровини и компоненти наложиха преосмисляне на планираните действия, за да достигнем целите си.

Оценяваме това, че точно през тази трудна година стартирахме амбициозни проекти и преди края ѝ бяхме наградени с отличието „Фабрика на годината“. 

Кои са най-големите предизвикателства пред Schneider Electric за следващата 2023 г.?

Както и през настоящата – да съумяваме да добавяме стойност за индустрията и икономиката на страната ни. Да продължим да споделяме опита си с останалите бизнеси, а вътре в компанията, с очертаните вече планове по направления, да изпълним поставените цели.

И нещо специфично – да видим, от една страна, колко подготвена е енергийната ни мрежа за зимата и как сме се подготвили да помогнем с решенията си за мониторинг, енергийна ефективност, превенция и непрекъснатост на захранванията. 

Как ще изглежда глобалната визия за устойчиво развитие през 2023 г.?

Планът за устойчиво развитие на Schneider Electric e дългосрочен и включва ангажименти по ускоряване на устойчивото развитие за нашите клиенти, служители, партньори и общности.

Енергийната криза в Европа в момента изпреварва дългосрочните цели за устойчивост и налага повече от всякога да обърнем внимание на достъпа до енергия и дигитализация на процесите, за да бъдем по-енергийно ефективни, което е и основен фокус на компанията за 2023 г. на глобално и локано ниво.  

Schneider Electric е пионер при използването на геотермална енергия в индустриалното производство у нас. Обмисляте ли въвеждане и на други възобновяеми енергийни източници?

Системата за геотермална енергия е проект, който стартира през настоящата година и ще бъде завършен през 2023 г. Той ще ни даде възможност да елиминираме напълно използването на природен газ във фабриката ни.

Друг локален проект, който предстои да открием още в началото на годината, е споделен парк за зареждане на електромобили, непосредствено пред завода на Schneider Electric, със свободен достъпен за всички в Индустриална зона „Радиново“. През следващата година сред амбициозните ни планове е и да стартираме проектиране на фотоволтаична система за собствени нужди.

И най-важното накрая: интегриране на наша система за микромрежи, която да прави ефективно и умно използването на всички тези ресурси, източници и системи. Именно тя показва кога е най-ефективно да бъде използван даден ресурс или кога трябва да задвижим дадена дейност.   

Schneider Electric си поставя за цел да постигне нулев въглероден отпечатък във всички свои заводи по света до 2030 г. Какви са основните етапи, включително и в България, през които трябва да се преминете за постигането на тази цел? 

Целта на компанията е до 2030 г. да намали въглеродните емисии с 90%, а обхватът на проектите засяга нашите доставчици, клиенти и операциите ни. До 2025 г. заводът има план да стане въглеродно-неутрален чрез компенсации (т.нар. „зелени сертификати“).

До 2030 г. целта ни е, спрямо поетите ангажименти, да станем 100% въглеродно-неутрални без компенсации. Акцент остават достъпът до зелена енергия и, чрез технологии и дигитализация на дейностите, достигане на най-ефективното им използване. Това е и уравнението в момента - да бъдем енергийно-ефективни и да останем устойчиви. 

Умната фабрика в Пловдив е едно от най-модерните предприятия у нас. Как ще се развива тя през 2023 г.? 

Ще продължим да растем! През предстоящата година следва да завършим изграждането на новата производствена част във фабриката ни и да намерим правилните хора, които да станат част от екипа ни.

На локално ниво, освен гореизброените амбициозни проекти, имаме и друга стартирала кампания – система за „умно LED осветление“, която ще осигури индивидуален контрол на всяко едно осветително тяло във фабриката ни, отново с цел да управляваме енергията по-ефективно.

Всичко това ще наложи да доразвием системата си за сградна автоматизация (BMS), добавяйки допълнителните източници на енергия и нови логики.

Планираме също да внедрим и решение за управление на микромрежи – EcoStruxure MicroGrid Operations на Schneider Electric, което да ни дава пълната картина на потребление и умно управление на електрическа енергия в мрежата.  

Разширява ли се развитието на „умните“ производства в България и на какво ниво сме спрямо останалите европейски държави? Недостигът на таланти е проблем, с който се сблъсква всяка компания. Как го решавате вие?

Със сигурност умните професии развиват умни технологии и съответно цели производства, а в България, за радост, имаме отлични професионалисти в сферата. Едно от предимствата екипите ни да се чувстват мотивирани е социалната политика на компанията, възможността да участват и да се развиват в значими глобални проекти.

Относно технологичното ниво спрямо Европа – все още се наблюдава недостатъчна зрялост в ползване на дигиталните решения и аналитики, които помагат на бизнесите да управляват по-свързани производства и по този начин да оптимизират дейността си, спестявайки ресурси. 

Schneider Electric организира първия конкурс за дигитална трансформация в българската индустрия "Стартирай 4.0". Планира ли компанията други подобни инициативи? 

В основата на бизнеса ни е дигиталната трансформация на всяко ниво. Електрическа енергия 4.0 ни осигурява измерими и устойчиви резултати чрез технологии и иновации.

Ще продължим да развиваме компанията в тази насока и в същото време сме планирали разнообразие от свързани инициативи, с които да подкрепим и бъдем по-близо до нашите клиенти, партньори и доставчици, като за целта развиваме платформи за директна комуникация и специално съдържание за всички отделни клиентски групи.