Изпълнителният директор на Salesforce Марк Бениоф наскоро предизвика противоречиви коментари, след като каза на служителите си, че най-новите попълнения в компанията не са достатъчно продуктивни и иска да разбере защо.

Проблемът с производителността на труда на технологичния гигант обаче не е изолиран случай, пише CNBC.

Работодателите се борят не само с инфлацията и забавянето на растежа, но и с производителността, която намалява с най-бързите темпове за последните четири десетилетия.

За първи път от 1983 г. насам се отчитат три поредни тримесечия на годишен спад в средната производителност на един служител, показват данните на американския институт ADP.

Или, просто казано, хората работят повече и произвеждат по-малко.

Според главния икономист на консултантската компания KPMG Даян Суонк, за това има няколко прричини, като част от тях водят началото си още преди пандемията от COVID-19.

На първо място, хората са уморени и стресирани, което води до повече прегаряне. По време на пандемията границите между личния живот и работата се размиха, в резултат на което хората започнаха да работят повече.

Стремително покачващите се разходи за живот също оказват влияние. Според компанията за управление на човешки ресурси Ceridian, 61% от работниците в Северна Америка са по-стресирани относно личните си финанси, отколкото преди година, което е най-високото ниво на финансов стрес от 2008 г. насам.

Фирмата изчислява, че широко разпространеното финансово безпокойство води до загуба на производителност, чийто финансов еквивалент за работодателите възлиза на 664 милиарда долара годишно. 

Работата от вкъщи даде на служителите дълго търсената автономност и гъвкавост, но в същото време липсата на лично присъствие в офиса може да повлияе негативно на способността на екипите да бъдат в най-добрата си форма и да въвеждат иновации.

Освен това технологичният ресурс, който генерира силния ръст на производителността в първото десетилетие на 21-ви век, до голяма степен вече е използван.

Според Даян Суонк, голяма част от днешните иновации са концентрирани в специфични технологични области, а не са разпространени сред по-широката икономика.

За компаниите, които искат да подобрят производителността на служителите си, фокусът трябва да бъде насочен към ангажираността, смятат експертите на KPMG.

Дали хората намират работата си за смислена и възнаграждаваща е ключов компонент на ангажираността. Това е материя, която мениджърите познават доста добре, но понякога бъркат с щастието или задоволството на работниците.

Ангажираността, за разлика от щастието, не е обвързана с абстрактни чувства или емоции. Става дума за постигане на подобрен бизнес резултат.

Анализ на Gallup, проведен сред 112 312 бизнес единици в 96 страни, установява силна връзка между ангажираността и резултатите от представянето, като задържане на сулжителите, производителност и рентабилност.

Суонк казва още, че един от пътищата към подобряването на ангажираността е по-добрата комуникация. 

"Компаниите разбират връзката между ангажираността и производителността, но дълго време се намирахме в свят, в който работниците се смятаха за стоки. Сега, в условията на силно затегнат пазар на труда, работодателите трябва да се съобразяват по-добре с нуждите на сулжителите си.

Компаниите не отделят достатъчно време да питат работниците какво искат, а се опитват да отгатнат нуждите им, като в много случаи предположенията им са грешни", казва още главният икономист на KPMG.